Är du en av många som ska bila genom Europa i sommar? Se då till att planera väl och ta gott om tid på dig. Det är nyckeln till framgång för en lyckad bilsemester.
Friheten i att kunna åka vart man vill och möjligheten till spontana infall lockar många sommarresenärer ut på Europas vägar. Men för att kunna få ut mesta möjliga av resan, behöver man vara grundligt förberedd.
– Ju mer du har gjort innan, desto lugnare och tryggare kan du vara, säger Katja Runestam Prinzell som är rådgivare för bilresor på M Sverige och erfaren bilsemestrare.
Hon rekommenderar att man börjar förbereda sig minst två månader innan avresa.
– Om man ska börja någonstans, så börja med att göra en heltäckande kontroll av bilen i god tid så att du vet att den håller hela resan, eller om något behöver åtgärdas. Meddela verkstaden att du ska resa långt och säg att bilen behöver en grundlig genomgång, säger hon.
Kontrollera att bilen har rätt försäkring och att du kan få väghjälp vid behov och förstås, att bilen har rätt utrustning. Tillgängliga reflexvästar för samtliga som åker med i bilen, samt första hjälpen-kit är lag i flera länder.
– Var observant på att vissa länder har krav på innehållet, till exempel datummärkning och att det finns två munskydd av FFP2-kvalitet för att skydda både dig själv och den du hjälper, säger Katja Runestam Prinzell.
Även om det som kanske lockar mest med en bilsemester är just de spontana infallen är det klokt att ändå planera resrutten. Dels för att det brukar bli mycket trafik på Europas vägar i samband med att skolorna slutar för sommaren. Dels för att det finns regler och avgifter som är bra att känna till på förhand. I Belgien till exempel, behöver man lista sig för att kunna köra in i olika städer, och i Tyskland finns ofta miljöbegränsningar kring vilka gator man får köra på.
– Och i bland annat Tyskland och Frankrike behöver bilen utrustas med miljödekaler. De franska kan enbart beställas online, och är det högsäsong kan det ta uppåt 30 dagar att få hem dem.…
Rekommendationen är att vända sig direkt till den franska transportmyndigheten, Crit Air. Där kostar det ungefär fyra euro, mot runt 30 hos en kommersiell aktör, säger Katja Runestam Prinzell.
Det gäller också att ta med i beräkningen att många europeiska vägar, tunnlar och broar är avgiftsbelagda. Ska man exempelvis passera Öresundsbron flera gånger kan det vara värt att överväga ett bropassavtal.
Överlag kostar det en del att semestra och Katja Runestam Prinzell rekommenderar att ha en extra buffert utöver den beräknade reskassan. Ha alltid med minst två kort, varav ett kreditkort.
– Skulle det hända något med det ena, har man det andra. Om du ska hyra bil utomlands, använd inte samma kort som reskassan finns på. Ofta får man betala en deposition som brukas frysas på kortet, och det är ju dumt om det är pengar som man behöver, säger Katja Runestam Prinzell.
Och kom ihåg att ha tanken full, eller om du har elbil – batteriet ordentligt laddat.
– Få inte bränslestopp på Autobahn, för det är dyrt. Orsakar du köer på grund av att du inte har haft koll på bränslenivån kan du få böter.
I slutändan handlar det om att planera så att man eliminerar så många stressmoment som möjligt. För det viktigaste är en trygg och säker resa, menar Katja Runestam Prinzell:
– Var ute i god tid och var utvilad. Det uppstår ofta olyckor som skapar köer, så ha alltid med det i beräkningen och låt det inte stressa dig. Är det barn med i bilen får man planera så att det finns underhållning och se till att rasta ofta. Rastlösa barn kan vara en trafikfara i sig.
Anna Hedlund/TT
Katja Runestam Prinzell, M Sverige.
Tänk också på detta
Tänk också på detta
+ Om du kör egen bil, ta med den blå delen av registreringsbeviset. Kör du lånebil, behöver du en fullmakt från ägaren som ger dig rätt att köra med bilen över de landsgränser du planerar.
+ Beställ Försäkringskassans internationella sjukförsäkringskort i god tid. I semestertider kan handläggningstiderna bli längre.
+ Boka färjebiljetter och hotellnätter längs rutten i förväg. Försök uppskatta ungefär hur långt du kommer att köra varje dag.
+ Ta med en kartbok som komplement till GPS. GPS funkar i regel bra, men det händer att den visar fel och då behövs kartboken.
+ Vägavgifter kan oftast betalas på plats vid gränsen, men kan också registreras via en transponder eller digital vignette som man skaffar före resan.
Källa: Katja Runestam Prinzell på M Sverige, Bilsemester