Hoppa till huvudinnehållet

Jag tror att SHL kommer utökas – och att det är BIK:s enda chans

Publicerad:
Reporter Dennis Pavlovic
Dennis Pavlovic
dennis.pavlovic@kt-kuriren.se
Mora–BIK Karlskoga, Henrik Larsson
Mora–BIK Karlskoga, Henrik Larsson Foto: Kajsa Juslin

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Jag tror att SHL kommer att innehålla fler än 14 lag inom fem år. Jag tror också att det är BIK:s enda chans att ta sig ur sin nuvarande rävsax och kunna utmana på allvar.

Sällan, kanske rent av aldrig under mina år som lokal sportjournalist, har jag upplevt att en värvning har gett så mycket nytt hopp hos fansen.

Mångårige nyckelspelaren Gustaf Thorell hade egentligen ett år kvar på kontraktet med Sparta Prag, men var klar för sin fjärde sejour i BIK.

Edwin Lindström, medarbetare på marknad, bekräftade under en intervju att försäljningen av årskort tilltog efter presentationen.

Jag håller med om att Gustaf Thorell är en klassvärvning – med BIK-mått mätt. Det negativa för BIK är vad som har hänt i övriga klubbar i toppskiktet parallellt med Torsten Yngvesons, med BIK-mått mätt, intressanta lagbygge.

AIK har fått in 40 miljoner kronor över tre år för att ta sig tillbaka till SHL, enligt en artikel från Sportbladet.

Björklöven är uppe i fyra Nordamerikaner och jag spelar, till lågt odds, på att det blir minst en till. Elva forwardsplatser är fyllda, några återstår.

Södertälje och Västerås har, att döma av deras värvningar, numera också andra ekonomiska muskler än vad BIK har.

Djurgården har kvar Olle Liss (?), Daniel Brodin, Linus Klasen och dubble Stanley Cup-mästaren Marcus Krüger.

”Fallskärms-Brynäs”, där Gustaf Thorell inte tog plats 2016–2017, verkar vara med på trendlistan på Twitter varje dag och fansens värvning var uppe i 551 000 kronor den 29 maj.

Heter fansens värvning Jakob Silfverberg, som det har spekulerats i på sociala medier... Då ska Brynäs vara bättre än det HV71 som tog sig tillbaka direkt 2022. Då ska det, sett till spelarnas meritlistor, redan vara avgjort.

Poängen: BIK Karlskoga har en vision om SHL samtidigt som en historisk kapprustning pågår. Jag känner för BIK. Klubben har gjort mycket rätt och dubblat lönebudgeten under de senaste fem åren, men är ändå långt från att kunna konkurrera med ligans största klubbar på spelarmarknaden.

BIK Karlskoga uttalade sig, genom dåvarande lagkaptenen Mikael ”Daggen” Eriksson, positivt när det nya seriesystemet med slutspelet lanserades. Tre år senare är min känsla att det har satt klubben i en rävsax.

BIK kan bara sikta mot den enda SHL-chans som numera finns, men det är orealistiskt när konkurrenterna heter Djurgården och Brynäs.

I slutändan tror jag dock att det är de här storklubbarnas haveri som lossar på BIK:s rävsax. Jag är ingen expert på frågan om seriesystemet, men jag har upplevt tillräckligt för att veta att SHL styr svensk hockey och att SHL inte vill att lag som HV71, Djurgården och Brynäs ska spela i hockeyallsvenskan.

Det har redan påbörjats en utredning om en utökning av högstaligan och jag tippar på att SHL innehåller fler än 14 lag inom fem år. Jag tror också att det är BIK:s enda chans att nå sin vision och ta klivet upp. Det nya systemet för uppflyttning har helt enkelt skapat ett nålsöga som är för litet för en klubb av BIK:s ekonomiska storlek.

Utöka antalet lag i SHL, skicka ner jumbon direkt för att liva upp grundserien ytterligare och ger mer än ett allsvenskt lag chansen att gå upp för att öka spänningen ytterligare. Så tycker jag.

I väntan på den eventuella förändringen vill jag uttrycka att en sjätteplats i grundserien följt av 0–4 i en kvartsfinalserie mot Djurgården inte är en dålig säsong av BIK. Det är snarare vad man kan förvänta sig sett till de ekonomiska förutsättningarna. Allt annat vore en ny överprestation av en klubb som har gjort överprestation till en vana.

Är du supporter med en annan åsikt? Då är det bästa du kan göra för din klubb att köpa en biljett eller låta personalen veta vad som krävs för att du ska göra det. För så länge det kommer 2 688 åskådare till Nobelhallen för en fjärde kvartsfinal mot Djurgården – då kommer BIK aldrig vara nära SHL. Det är en sak som är säker.

Läs också:

BIK-sportchefen om kapprustningen: ”Många lag som inte direkt sparar på krutet”

Artikeltaggar

AC Sparta PragAIKBIK Karlskoga A-lagDaniel BrodinDjurgårdenEdwin LindströmGustaf ThorellHV71IshockeyOlle LissSHLSportTorsten YngvesonVästerås