Hoppa till huvudinnehållet

Fler hoppas på förlossning i Karlskoga senast 2026

Publicerad:
Hoppet lever om att få återöppna förlossningen i Karlskoga men det är fortfarande läkarkompetensen som är den stora stötestenen. (Arkivbild från Avdelning Q) Foto: Roger Gleisner

Hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Örebro län ställer sig bakom en motion från oppositionsrådet Anna Nordqvist (M) och hoppas kunna öppna förlossningen i Karlskoga igen under den här mandatperioden.

Degerforspolitikern Anna Nordqvist har fått brett genomslag för sin motion ”Återöppna förlossningen i Karlskoga innan mandatperiodens slut” och den går nu vidare genom de politiska organen innan slutgiltigt beslut i regionfullmäktige.

– I likhet med motionären vill vi så snart som möjligt se en förlossningsverksamhet i Karlskoga så att vi därmed kan uppfylla målet om att ha två förlossningar i länet, en i Karlskoga och en i Örebro, säger Behcet Barsom (KD), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i ett pressmeddelande men tillägger att det är många bitar som måste falla plats.

En sådan bit är de krav på neonatal kompetens hos läkarna, eller snarare brist på sådan, som tidigare motiverade stängningen i Karlskoga.

– Vi har genomfört en rad åtgärder för att öka bemanningen på både kort och lång sikt. Ett exempel är en upphandling av specialistutbildade hyrläkare och ett annat är att vi har fyra ST-läkare under utbildning i neonatologi, det vill säga vård av nyfödda barn. Även fyra sjuksköterskor får just nu specialistutbildning i neonatologi, säger Jenny Steen (S) som är vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i samma pressmeddelande.

I pressmeddelandet, som även undertecknats av ledamoten Anna Gunnarsson (C), framhålls att utmaningen för ett återöppnande inte i första hand handlar om pengar utan om tillgången till kompetens.

Barnmorskorna om återöppning av Karlskogas BB: ”Inte en minut för tidigt”Regionens krav för att öppna BB: ”Faller på sin egen orimlighet”Alla överens: Karlskoga BB kan återöppnas innan valet 2026V och SD stödjer BB-förslag: ”Inte bara ett parti som kämpat”Moderaterna återupplivar frågan om BB och uppmanar regionen till att öppna

Artikeltaggar

Anna NordqvistBehcet BarsomCenterpartietFörlossningKarlskogaKristdemokraternaModeraternaÖrebroRegion Örebro länSocialdemokraternaVård och omsorg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.