Hoppa till huvudinnehållet

Förslag: Här kan vinterbadet hamna

Publicerad:
I utredningen har kommunen tittat på Karlshamns kallbadhus.
I utredningen har kommunen tittat på Karlshamns kallbadhus. Foto: Magnus Ahlberg

Det finns en lämplig och sjönära plats där vinterbadet kan hamna konstaterar kultur- och fritidsnämndens grundliga utredning. Det är en plats som redan ingår i detaljplanerat område.

– Vi vill förtydliga att det inte är klart att det blir av utan att det är en möjlig plats som utretts, säger Amanda Lindgren, Kultur- och fritidsnämndens ordförande.

Rapporten hänvisar till de många hälsofrämjande effekterna som vinterbad eller ett kallbadhus och bastu kan medföra men den går betydligt djupare och tittat på olika anläggningar i Sverige.

Platsen på förslag är Östra Näset eller Näsviken. Förslaget motiveras med att platsen ingår i detaljplanerat område vilket ses som en fördel. Ska en ny detaljplan till kan ett vinterbad ta tid att få till.

Östra Näset eller Näsviken skulle kunna bli var kallbadhuset eller vinterbadet hamnar om det byggs. Arkivbild.
Östra Näset eller Näsviken skulle kunna bli var kallbadhuset eller vinterbadet hamnar om det byggs. Arkivbild. Foto: Lilyana Thorsager

Kultur-och fritidsnämndens förvaltningschef, Magnus Ahlberg, som lett utredningen har gjort studiebesök i Karlshamn. Där kan man visa upp ett lyckat exempel på hur en kallbadhusanläggning också kan gå med plus.

Kan gå med vinst

När det byggdes 2015 kostade det åtta miljoner kronor att genomföra. Bygget stod en ideell förening för med bidrag från Karlshamns kommun och sponsorer. Vad det kostar att drifta anläggningen täcks av en årlig medlemsavgift. Det är en förening som sköter anläggningen och den har inga lån och den vinst som föreningen gör läggs in i verksamheten. På sätt tyngs inte kommunen av anläggningens kostnad vilket är positivt enligt utredningen.

– Vi har skickat vidare utredningen till kommunfullmäktige men det här ligger ännu inte med i en investeringsbudget, säger Amanda Lindgren.

Ett kallbadhus med möjlighet till vinterbad kan bli verklighet i KarlskogaDe vill göra vinterbadande till permanent trend – föreslår badplats och bastu

Artikeltaggar

Amanda LindgrenDetaljplanerFritid och livsstilKarlshamnKommunfullmäktigeKulturMagnus AhlbergNäsvikenUtredningar

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.