Hoppa till huvudinnehållet

Nu tar robotarna över även på idrottsplanerna

Publicerad:
Magnus Sedig Manlin, arbetsledare och idrottsplatsvaktmästare och Sonny Larsson, chef för park- och verkstadsförvaltningen.
Magnus Sedig Manlin, arbetsledare och idrottsplatsvaktmästare och Sonny Larsson, chef för park- och verkstadsförvaltningen. Foto: Amalia Jansson

En robot tar över målandet av linjemarkeringarna på idrottsplaner i Karlskoga för att effektivisera arbetet och förbättra arbetsmiljön. Kommunen är en av de första i landet att ha en Turf Tank i sin ägo, och arbetsledaren Magnus Sedig Manlin ser positivt på investeringen.

– Jag jublade av glädje när vi fick den, säger Magnus.

Karlskoga är en av de första kommunerna i Sverige att införskaffa en automatiserad linjemarkeringsrobot. Maskinen, som heter Turf Tank One, sköter linjemålningen av idrottsplaner och kommer enligt Magnus Sedig Manlin, arbetsledare och Idrottsplatsvaktmästare på Karlskoga kommun, bidra till en rad fördelar.

Turf Tank går att programmera för att få den att rita upp nästan vad som helst, under demonstrationen fick den skriva ”Karlskoga”.
Turf Tank går att programmera för att få den att rita upp nästan vad som helst, under demonstrationen fick den skriva ”Karlskoga”. Foto: Amalia Jansson

– Turf Tank kommer effektivisera vårt arbete och bidra till bättre arbetsmiljö då vi inte behöver använda mänsklig kraft för att dra den gamla linjemarkeringsmålaren över planerna, förklarar Magnus och fortsätter:

– I vanliga fall tar det oss två timmar från markering av planen till färdigmålade linjer, vi behöver också vara två man på ett sådant jobb. Med den här roboten tar det allt som allt cirka 14 minuter.

Satellit

Roboten går på satellit och ger en precision i linjemålandet som är svår att nå för hand. Enligt Karlskoga kommuns park- och verkstadschef Sonny Larsson kommer roboten även minska miljöpåverkan.

Turf Tank tros bidra till mindre miljöpåverkan.
Turf Tank tros bidra till mindre miljöpåverkan. Foto: Amalia Jansson

– Roboten gör av med mycket mindre färg än om arbetet hade utförts för hand, vilket är en vinst sett ur miljöaspekt, förklarar Sonny.

Till en början kommer roboten användas främst på Kanalplanerna och vid Nobelstadium, sen ska användandet utvärderas efter en tid.

Artikeltaggar

KarlskogaKarlskoga kommunRobotarTeknik och vetenskap

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.