Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Tänker ni till ordentligt nu?

Publicerad:
Orolig förälder undrar om nybyggnation av förskolor i Karlskoga betyder centralisering. Foto: Håkon Mosvold

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

För ett par veckor sedan nåddes vi av informationen att 4 förskolor i Karlskoga måste evakueras och rivas inom kort. Moduler ska ställas upp i väntan på nybyggda lokaler.

Jag är en av de föräldrar som var med på ett av mötena, och är därför också en av de föräldrar som har barn som denna situation berör.

Att förskolorna är gamla och behov av renovering/nybygge är inget som går att argumentera emot, men som förälder undrar man hur detta i längden kommer påverka barnen.

Under mötet som vi föräldrar var inbjudna på undveks frågan hur planeringen ser ut för de nybyggen som står för dörren. Är det planerat att bygga nya förskolor på de befintliga platserna, och därmed kunna erbjuda förskolor i mindre storlek och färre avdelningar eller kommer det bli som de senaste två förskolorna som byggts, stora förskolor med många avdelningar?

Här skulle jag som förälder vilja belysa ett nytt tankesätt för de som sitter med makten att bestämma vad som faktiskt ska byggas för våra barn.

Att bygga stora förskolor som kommer ta emot antalet barn som ungefär 3 tidigare förskolor gjort skulle man nästan kunna se som en centralisering. Precis som vården går igenom centralisering, ska nu även skolan och förskolan genomgå samma förändring?

Vi i Karlskoga är mycket för att belysa vilka problem centraliseringen medfört för vården i områdena runt Örebro. Vi blir ombedda att åka långväga för att komma till sjukhuset, fast det tidigare legat ett fint sjukhus i stan som kunnat tillgodose vår vård och mer där till. Det lilla sjukhuset har kunnat haft möjlighet att se varje patient på ett sätt som det stora Usö inte kan göra idag. Och det är vi väldigt duktiga på att prata om, även bestämmande politiker är duktiga på att lyfta hur viktigt det är att vi återfår vård till Karlskoga för att de små enheterna kan erbjuda något annat än det stora sjukhuset mitt i Örebro.

Jag har även hört att Vi har genomgått en centralisering av delar av vården i Karlskoga kommun för att kunna maximera våra resurser med arbetsterapeuter och sjuksköterskor mm. Alla ska arbeta tillsammans på eget hus, för att kunna täcka för varandra.

Så nu kommer vi till mina frågor. Har vi i Karlskoga verkligen rätt att ”klaga” på centralisering som sker i regionen, när kommunen på flertalet punkter genomför samma sak?

Har kommunens bestämmande politiker verkligen sett över hur de redan centraliserade delarna av kommunen, Hälso- och sjukvårdsorganisationerna, har det? Har de verkligen sparat in ekonomiskt på denna förändring, och hur mår personalen och patienterna av förändringarna? Har man kontinuitet hos patienterna med arbetsterapeuter och sjuksköterskor?

Har ni verkligen tänkt till denna gång när det gäller förskolorna, och planeringen inför nybyggnationer?

Min önskan som förälder är enkel..innan något beslut tas, tänk till vad som är bäst för personal och våra barn. Är det stora förskolor där personalen ska kunna täcka för varandra, eller är det de mindre enheterna där man kan ge den pedagogiska omsorgen till mindre barngrupper och kunna hålla en kontinuitet i de pedagoger som ansvarar för barnen?

orolig förälder

Artikeltaggar

FörskolorKarlskogaKarlskoga kommunOmsorgÖrebroSjukhusVårdVård och omsorg