Hoppa till huvudinnehållet

El Niño har startat – kan bli värmerekord i år

Publicerad:
Under en El Niño brukar den globala medeltemperaturen bli högre. Arkivbild. Foto: Erik Johansen/TT

Nu väntas en period med högre medeltemperaturer globalt sett och väderfenomenet El Niño kan leda till nya värmerekord redan i år.

– Det skulle kunna bli ett rekordvarmt år globalt sett, säger Erik Höjgård-Olsen, meteorolog på SMHI.

Nu har El Niño officiellt konstaterats enligt USA:s vädermyndighet National oceanic and atmospheric administration.

El Niño innebär att temperaturen på ytvattnet i större områden i tropikerna stiger över normala nivåer. I förlängningen brukar konsekvensen bli en höjning av den globala medeltemperaturen. Men det kommer inte att märkas i Sverige.

– Det betyder väldigt, väldigt lite för temperaturen eller vädret i Sverige. Om det är någon säsong när man möjligtvis kan märka en svag signal av El Niño så är det under vintern.

El Niño kommer i år tidigare än normalt, vilket kan leda till värmerekord.

– Normalt sett brukar El Niño inträda senare, mot sensommaren eller till och med under hösten, säger Erik Höjgård-Olsen.

En El Niño inträffar med tre till sju års mellanrum och föregås av en La Niña-fas som innebär det motsatta: kallare förhållanden globalt sett, framför allt i tropikerna.

Isak Fritzon/TT

Artikeltaggar

Erik Höjgård-OlsenSMHIUSAVäderVind

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.