Hoppa till huvudinnehållet

Svenskt rekord för Emma från Karlskoga friidrott

Publicerad:
Reporter Dennis Pavlovic
Dennis Pavlovic
dennis.pavlovic@kt-kuriren.se
Emma Ericsson på plats på Virtus Global Games, som kan liknas vid ett VM för idrottare med intellektuell funktionsnedsättning.
Emma Ericsson på plats på Virtus Global Games, som kan liknas vid ett VM för idrottare med intellektuell funktionsnedsättning. Foto: PRIVAT

Karlskoga friidrotts parastjärna Emma Ericsson var med och slog svenskt rekord under veckans Virtus Global Games i franska Vichy.

Emma Ericsson, paralympiern från 2012, gjorde efter några års uppehåll comeback 2019.

Hon kommer från Kumla och bor i Kumla, men valde trots detta Karlskoga friidrott som klubb inför sin nysatsning.

Den här veckan var comebacken framme vid Virtus Global Games.

– Global Games är som ett eget Paralympics för idrottare med intellektuell funktionsnedsättning. Det skapades efter att klassen för intellektuell funktionsnedsättning inte fick vara med i Paralympics 2004 och 2008. Detta då Spanien fuskade 2000. Dom hade med ett flertal idrottare utan intellektuell funktionsnedsättning då, förklarar Anders ”Ajjan” Johansson.

”Största mästerskapet”

Eldsjälen ”Ajjan” är tränare i Karlskoga friidrott, en av tränarna på Svenska Parasportförbundet och en stor anledning till att Emma Ericsson valde just Karlskoga som klubb.

– Global Games är alltså det största mästerskapet för den här klassen, att jämföras med ett VM.

Friidrott var en av totalt 13 idrotter i stortävlingen. Ericsson representerade Sverige i fyra grenar. Längdhoppet, Ericssons favoritgren, gick inte som hon hade hoppats.

– De nyckfulla vindarna ställde till det och det blev två hårfina och ett grovt övertramp i längdfinalen, säger ”Ajjan”.

Den stora höjdpunkten kom i stället i mixstafetten, 4 x 200 meter. Det svenska laget blev fyra av fyra lag i finalen, men slog desto mer glädjande och minnesvärt svenskt rekord med tiden 1.59,885.

Glädje efter det svenska rekordet.
Glädje efter det svenska rekordet. Foto: PRIVAT

Karlskogaidrottaren deltog även i höjdhopp och tresteg. Hon blev fyra i höjd efter att ha klarat 1,33 och femma i tresteg på nya ”perset” 9,07.

Ericsson landar på Arlanda på söndag, sover en natt där och flyger sedan direkt till Berlin. Där avgörs Special Olympics, en annan internationell stortävling för idrottare med intellektuell funktionsnedsättning, 17–25 juni.

Ericsson är en av fyra friidrottare som har fått chansen att representera Sverige i Berlin.

Internationell stortävling för Emma: ”Jag går för guld – så är det bara”

Artikeltaggar

Anders JohanssonEmma EricssonFriidrottKarlskoga friidrottParasport

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.