Hoppa till huvudinnehållet

En plats där du kan vara regissör i ditt eget liv

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

”Jag vill jobba för att alla ska få känna sig som regissör för sitt eget liv”. Så skrev jag i min arbetsansökan då jag sökte jobb på Mötesplats Kupolen. Om det var det eller min aldrig sinande iver när det kommer till kommunal styrning, snygga tabeller i Excel och budgetprocesser som gjorde att jag fick jobbet förtäljer inte historien, men som projektledare på Mötesplats Kupolen hittar ni mig.

Vad är det då jag egentligen menar då jag säger att alla ska få möjligheten att vara regissör för sitt eget liv? Slår man upp ordet regissera i Svenska Akademiens ordlista över det svenska språket (för övrigt ett hett boktips! Helt klart en av mina favoritböcker!) får man upp betydelsen ” samordna och leda filminspelning, förberedelser för teaterföreställning eller dylikt”. ”Eller dylikt” får i detta sammanhang betyda livet, helt enkelt. Jag vill alltså att alla ska ha möjligheten att samordna och leda sitt liv.

Men hur samordnar och leder man sitt liv på ett hållbart sätt, när det finns så många som tycker att man mest är i vägen eller ställer till det. När det finns så många som till och med förväntar sig att man ska ställa till det. När recensionen redan är skriven, innan man ens har gått upp på scen. Kunde kanske ett mer konstruktivt och även mer välkomnande sätt vara att börja varje mänskligt möte med frågan ”Vad heter du och vad gör dig glad?”, och ta vid därifrån. Eller då vi träffar någon, vare sig det är en ny bekantskap eller någon vi bara inte sett på länge fråga ”har du saker i ditt liv som skänker dig glädje?” snarare än ”vad jobbar du med, hur många barn har du, bor du i ett fint hus?”. Se människan oavsett titel eller efternamn.

Kommunen köper  Kupolen för att Ungdomens hus ska kunna flytta in här
Kommunen köper Kupolen för att Ungdomens hus ska kunna flytta in här Foto: Kajsa Juslin

På Mötesplats Kupolen jobbar vi för och med alla – unga och gamla.

För dig, din granne, mannen i kassan på mataffären och för människan bakom den där rösten som vänligt berättar för dig att ditt samtal är nummer 734 i kön och att ditt samtal kommer behandlas om inte alltför länge (men inte heller jättesnart).

Vi tror på att trygga relationer, meningsfull sysselsättning och någon som visar ett genuint intresse för vem du är och vad du gillar, är nyckeln till välmående individer. Någon av oss kanske ger tips på hur du kan få ner din idé på papper, lite som en manusförfattare.

Någon av oss kanske hjälper dig att få din röst hörd, lite som en ljudtekniker. Någon av oss kanske stöttar dig i att få klarhet i din målbild genom att titta på den från ett annat håll, i ett annat sken, lite som en ljustekniker.

Någon peppar och stöttar dig tills du vågar säga till dig själv ”jag tror det blir bäst om vi gör så här, action!”, lite som en regissör.

Läs mer om Mötesplats Kupolen

Sonja Lumme

Projektledare Folkhälsa

Artikeltaggar

FilminspelningarHistoriaMänskligtSvenska AkademienUngdomens hus