Hoppa till huvudinnehållet

I kärlekens tecken på väg till Kolmården: ”Glada barnögon är bästa lönen”

Publicerad:
Foto: Kajsa Juslin

Den 12 juni åker Åsa Karlström till Kolmårdens djurpark med 107 barnfamiljer i två bussar.

– Barnen är så tacksamma, det är kramkalas varje år, säger hon.

Åsa berättar att hon privat haft en kämpig period och att resan blir av i år är tack vare hennes fantastiska vänner och en del sponsorer som alltid stället upp.

– Härom dagen ringde en kvinna från en annan stad som hade bakat bullar som vi ska ha med på resan! Det är så roligt att det sprider sig överallt. Folk skänker till fonden från hela Sverige. Vi har fått en glasslant till resan också.

Fler än någonsin

Söndagen den 11 juni ska Åsa tillsammans med sina vänner fixa i ordning 400 mackor.

Det blir matstopp efter halva resan, både dit och hem, sen bjuder fonden på lunch i Farmors pannkakshus.

Åsa berättar att en mamma hon hjälpt under flera år nu fått rätsida på sitt liv och kommer med som busschaufför på resan.

– Nu ger hon tillbaka genom att jobba gratis.

Årets sökande till resan var fler än någonsin.

– De började fråga redan i februari. Vi hade utan problem kunnat fylla två bussar till tyvärr, men det är ju ideellt och vi kan ju inte ta med hur många som helst. Det är många som står på kö nu och hoppas på återbud.

Åsa tillsammans med en tjej från en tidigare resa.
Åsa tillsammans med en tjej från en tidigare resa. Foto: Privat

Kontrollerar ingen

Det blev lottning men man har även gett företräde till de som inte tidigare varit med.

– Jag kontrollerar ingen utan förlitar mej på att de som söker har behov och söker för att de har det svårt. Alla vet ju vad fonden står för, att det är för ekonomiskt utsatta familjer.

Åsa har med sig fyra personer som hjälper till på resan. Bland annat svärdottern Carolina Gillström som hon beskriver som spindeln i nätet och som har ordning på allt.

– Sen har jag en väninnan som bor i Norrköping som har fixat allt på plats så det flyter på och att vi kommer in i parken direkt.

Hur märker du att barnen uppskattar detta?

– Det är kramkalas varje gång. Ofta får jag teckningar när de kommer som ett tack för att de får följa med. Andra ritar sina upplevelser och skickar brev. Jag har sparat så mycket under åren, säger hon och tillägger:

– Det är det som är grejen, att se barnen den här dagen, det är lönen för allt slit. Det är samma vid jul när jag lämnar matkasse och paket. Att se de där ögonen, det är den bästa lönen man kan få, ett glatt barn.

I år det Åsas tolfte resa med fonden, men hennes engagemang för barnen som har det tufft ekonomiskt, har pågått i 30 år.

– Tiden går vansinnigt fort, men jag märker av åren när barnen som nu blivit vuxna kommer fram och berättar att de varit med på någon resa eller fått julklapp. Det värmer, då känner man att man gjort en viktig insats.

Artikeltaggar

Åsa KarlströmI kärlekens teckenKolmårdenMänskligt

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.