Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: KT-Kuriren tar klivet 70 år tillbaka i tiden

Publicerad:
Insändarskribent menar att KT-Kuriren går bakåt i tiden i samband med att den blir tredagarstidning.
Insändarskribent menar att KT-Kuriren går bakåt i tiden i samband med att den blir tredagarstidning.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Läser på följande på Wikipedia: ”Karlskoga Tidning grundades år 1883 som en endagarstidning och gavs de första 40 åren ut i Nora, då endast städer och köpingar fick ge ut tidningar. Tidningen var avläggare till Nora Stads och Bergslags Tidning. 1922 inköptes utgivningsrätten av boktryckaren Georg Holm och direktör Ernst Asp, som samma år inköpte lokaler i Karlskoga och från januari 1923 gavs tidningen ut i egen regi.”

I ganska precis 100 år har KT alltså getts ut i Karlskoga. Läser vidare och finner att man 1953, alltså för 70 år sedan, började ge ut tidningen i sex dagar per vecka istället för som tidigare tre dagar per vecka.

Men istället för att fira 70 år som sexdagarstidning tar man nu alltså klivet tillbaka till utgivning tre dagar per vecka. Vad blir nästa steg kan man fråga sig? Kanske en ”endagarstidning” som på 1880-talet?

Onsdag 17 maj informerades vi läsare om att KT-Kuriren skulle bli en ”tredagarstidning” och då var vinkeln, alltså det skäl som angavs till denna försämring, att ”tryck och distribution av papperstidningen blivit för dyrt”. Där och då gavs ingen konkret information om huruvida E-tidningen, alltså den digitala kopian av papperstidningen och inte ”hemsidan/kt-kuriren.se”, också skulle bli en tredagarstidning. Men nog kunde man misstänka att utgivningsfrekvensen skulle halveras även avseende E-tidningen.

Att även E-tidningen kommer att distribueras bara tre dagar i veckan bekräftas, inte ”rakt ut” utan ”mellan raderna”, i tidningen lördag 3 juni när man skriver att utgivning tisdag-torsdag-lördag ”fungerar även för redigeringen”. Gissningsvis innebär väl detta också att inte heller E-tidningsprenumeranterna kommer kompenseras med lägre pris eller förlängd prenumeration när utgivningsfrekvensen halveras 1 oktober.

Här vore det på sin plats med konkret information och om man som prenumerant ges tillåtelse att avbryta sin prenumeration i förtid 1 oktober och om summan för återstoden av prenumerationsperioden (för sexdagarstidningen) i så fall återbetalas? Jag tror mig veta svaret på den frågan men det vore klädsamt om ni ville skriva ut det i tidningen.

En än så länge trogen KTK-läsare (åtminstone till 1 oktober)

Artikeltaggar

Ernst AspKarlskogaNoraSamhälleTidningarWikipedia