Hoppa till huvudinnehållet

OBS! AI genererad text i denna krönika

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Nyligen var jag på min svägerskas 60-årsfest. Hon blev påtagligt rörd och fick en tår i ögat av sin mans mycket vackra och träffsäkra tal. Som avslutning berättade han att hela talet var AI genererat. Den enda insats han gjort var att be om ett 60-års tal till sin fru med några få nyckelord i en textgenerator på nätet. Fruns tårfyllda öga torkade snabbt efter avslöjandet medan vi övriga runt bordet var mäkta imponerade. De olika reaktionerna speglar såväl utmaningar som potential nu och i framtiden.

Jag blev i vart fall väldigt nyfiken på att se vad en textgenerator skulle åstadkomma om jag bad om en krönika med några nyckelord i just ämnet ”krönikor genererade med hjälp av artificiell intelligens”.

Efter bara några få minuter hade jag två och en halv A4 sida med färdig text. Här nedan följer utdrag av AI skapad text med hjälp av (byword.ai).

Foto: Johan Nilsson/TT

”Att skriva en krönika är en konstform som har funnits i århundraden. Det är en form av journalistik som är mer personlig och subjektiv än traditionell nyhetsrapportering. En krönika kan handla om allt från politik och samhällsfrågor till kultur och underhållning. En väl skriven krönika kan vara både underhållande och tankeväckande. Den kan väcka känslor och få oss att tänka på saker på ett annat sätt. En krönika kan också vara en plattform för att dela personliga erfarenheter och åsikter på ett sätt som är svårt att göra i andra former av journalistik. Men att skriva en bra krönika är inte lätt. Så även om AI kan vara användbart för att skapa snabb och högkvalitativ text, så kan det aldrig ersätta den unika produkten av mänsklig kreativitet och talang som en väl genomtänkt och välskriven krönika är. Som med alla nya teknologiska framsteg krävs det dock diskussion och reflektion för att förstå utmaningar och för att kunna utveckla tekniken på ett lämpligt och etiskt hållbart sätt.

Att använda AI-teknik för att generera text kan också ha en negativ inverkan på arbetsmarknaden för skribenter och journalister”.

Jag gillar av förklarliga skäl allt i texten utom då de allra sista raderna, även om det inte uttryckligen står något om just informatörer i Karlskoga församling. Det står inte heller något om att farmor och farfar just nu väntar otåligt på nästa tillskott i den växande skaran av barnbarn. Alice 6 år önskar en lillasyster medan Nils 3,5 år hoppas på en enhörning alternativt en dinosaurie. Framtiden får väl utvisa hur det blir med den saken, liksom med allt annat tänker jag.

Leif Helge

Artikeltaggar

Mänskligt