Hoppa till huvudinnehållet

De utbildar om krislådan: Klarar du en vecka utan vatten och el?

Publicerad:
Viktigt att tänka på är att ha saker hemma som gör att man kan klara sig utan el och vatten minst en vecka, berättar Anders Dättermark.
Viktigt att tänka på är att ha saker hemma som gör att man kan klara sig utan el och vatten minst en vecka, berättar Anders Dättermark. Foto: Kajsa Juslin

Lamporna slocknar och allt blir svart, jag tittar på mobilen och den verkar inte få någon kontakt. Efter ett tag hör jag droppande ljud från frysen. Paniken smyger sig på. Vad gör jag?

Hur krismedvetna är vi? Klara vi oss en vecka hemma med det vi har i hemmet? Är vi införstådda med att både vatten, värme och avlopp slutar fungera ner elen går?

Försvarsutbildarna är ute och informerar om vad man bör ha hemma.

Om kriget kommer

Det här är femte och sista delen i ”Om kriget kommer”, en artikelserie om vad som skulle kunna hända om Sverige blev attackerad av främmande makt. Hur rustade är vi i Karlskoga och Degerfors? Vad gör vi om kriget kommer ända till oss?

Vatten, stormkök, tändstickor eller tändare. Mat och dryck som klarar förvaring i rumstemperatur, till exempel: konserver eller torr mat som pulversoppor, torkat kött, torkad frukt, energi och proteinbars, choklad, nötter, frystorkat kaffe, te och saftkoncentrat. Listan går att göra lång och man ska ha det man vet att man behöver för att klara sig själv under en vecka.

Per Aspeli och Anders Dättermark är medlemmar i försvarsutbildarna i Örebro län. I Försvarsutbildarna ingår lokalt Bofors luftvärnsförening, Försvarsutbildarna i Karlskoga och Bergslagens artilleribefälsförening.

– Vi tre föreningar brukar ha samarbeten och i januari i år hade vi ett event som kallades ”För din säkerhet”. Vi har gått en informatörsutbildning i det som MSB vill att vi går ut och informerar om. ”För din säkerhet” handlar om hur du ska klarar dig i hemmet under en veckas tid om det sker en kris, säger Per Aspeli.

Anders Dättermark tar fram en stor plastlåda som är fylld med det viktigaste för att klara sig en vecka utan el och rinnande vatten.

– Plastlådan är mer som en symbol vi har när vi är ute och utbildar. Det mesta har folk hemma i sina skåp. De viktigaste är att man har ett lager hemma, sedan behöver det inte ligga i en låda.

Går elen så fungerar inte vattnet eller avloppet heller.

– Därför ska man ha vattendunkar hemma. Bäst är att ha en som är fylld med vatten och sedan ha några tomma dunkar som man kan fylla på.

Han berättar att man räknar med att en person ska ha fem liter vatten per dygn.

– Det är bara beräkningar, det kan skifta. Då ska man veta att matlagning ingår i den vattenmängden. Men inte att tvätta sig i, då ska man helst ha våtservetter.

Anders Dättermark tar fram en stor plastlåda som är fylld med det viktigaste för att klara sig en vecka utan el och rinnande vatten.
Anders Dättermark tar fram en stor plastlåda som är fylld med det viktigaste för att klara sig en vecka utan el och rinnande vatten. Foto: Kajsa Juslin

Ur lådan tar han fram ett paket med pasta.

– Det är bra att ha, men då ska man samtidigt komma ihåg att man måste ha vatten för att koka pasta. Vatten kommer att vara en bristvara. Då kan det vara bra med konserver där vätska ingår.

Per Aspeli säger att vatten kan man ha i cirka en månad i en dunk.

– Vi aktar oss för att säga en tid, man får lukta och smaka. Vid kris ska kommunen stå för vatten och då får man åka dit med sin dunk. Man kan även ha buteljerat vatten som man köpt. Vatten är en bristvara och efter en spolning så är vattnet till exempel slut i toaletten.

Per Aspeli berättar att de är ute och informerar om krislådan och vad man ska ha hemma.
Per Aspeli berättar att de är ute och informerar om krislådan och vad man ska ha hemma. Foto: Kajsa Juslin

Anders Dättermark böjer sig över lådan och tar fram en rulle med svarta plastsäckar.

– Det man inte tänker på är att man kan använda toaletten ändå. Man stoppar ner en plastsäck och gör sina behov i den. Det fungerar bra.

Levande ljus ska man ha hemma.

– I lådan har jag lagt gravljus. De brinner lite längre så de är bra att ha.

Det finns ingen lista på exakt vad man ska ha.

– Det ska vara det man tycker är gott själv.

Anders Dättermark plockar upp ett stormkök med gasol som han monterar ihop och visar hur lätt det är att laga till mat på.
Anders Dättermark plockar upp ett stormkök med gasol som han monterar ihop och visar hur lätt det är att laga till mat på. Foto: Kajsa Juslin

Anders Dättermark plockar upp ett stormkök med gasol som han monterar ihop.

– De går att köpa på flera ställen och är väldigt bra att ha. Ihop med både tändare och tändstickor. Det man ska tänka på är att göra maten på ute eller på balkongen, om man eldar inne så förbrukar det syre. De flesta har en grill hemma, använd den. Se till att ha grillkol hemma.

En annan mycket viktigt sak är radion. Det är där man hela tiden får nyheter.

– Det här är en nödradio med vev där man vevar och laddar batteriet. De nya nödradioapparetarna fungerar även som som en powerbank, alltså som ett extrabatteri. En nödradio och en extra powerbank är viktigt att ha.

Anders Dättermark vevar några varv och så fungerar radion.

– I radion ska man lyssna på Sveriges radio P4 där man får mer information om vad som händer.

Anders Dättermark visar en nödradio som man vevar för att ladda upp batteriet.
Anders Dättermark visar en nödradio som man vevar för att ladda upp batteriet. Foto: Kajsa Juslin

Det finns även flera appar som är bra att ha ifall det blir kristider.

– 112-appen är en sådan och Krisinformation har en app. Där får man mycket bra information. De är bra att ha, men då gäller det att mobilen fungerar.

De båda säger att man ska tänka på kyla. Kläder har man hemma redan, men en sovsäck är bra att ha.

– Går elen så kan det bli kallt hemma. Då är det bra med en sovsäck. Vi rekommenderar även att bygga en koja under bordet. Där håller man värmen bättre.

Anders Dättermark säger att det finns en bra tumregel, gå inte tom på saker hemma.

– Se alltid till att bilen är minst halvtankad. Det är lika dyrt att ha den halvtankad som full. Se till att ha medicin kvar innan du köper nytt. Så är det med all mat. Gå inte tills maten är helt slut innan du köper nytt.

Det viktigaste är att ha det man själv vill äta. Men torrvaror och konserver är viktiga att ha.
Det viktigaste är att ha det man själv vill äta. Men torrvaror och konserver är viktiga att ha. Foto: Kajsa Juslin

Per Aspeli säger att man även ska tänka på sina husdjur.

– Många har katter och hundar. De ska också klara sig och få vatten och mat.

På frågan om man alltid behöver ha en krislåda hemma svara Anders Dättermark snabbt att det är kristider de talar om och att allt kan gå fort.

– Det kan vara stormar som slår ut elen eller liknande naturkatastrofer och de kan komma fort. Det kan vara så att man inte kan komma ut och handla till exempel. Civilsamhället har resurser att hjälpa till med bandvagnar och liknande. Men de är mer för dem som är sjuka och gamla. Vi som är friska ska inte ta resurser från dem, vi ska klara en vecka hemma. Då är det bra att ha en reserv.

Anders Dättermark och Per Aspeli plockar upp sakerna de har i sin krislåda.
Anders Dättermark och Per Aspeli plockar upp sakerna de har i sin krislåda. Foto: Kajsa Juslin

Per Aspeli liknar en krislåda med en husbil.

– De som har en husbil brukar provianterar för en vecka. Där står torrvaror och sånt man behöver. Man har vatten och gasol. Det är som att ha förnödenheter på två ställen och det är samma med en krislåda.

– Det viktigaste är att man klara sig en vecka med mat, värme, radio och bra sömn, säger Per Aspeli.


Det här är femte och sista delen i ”Om kriget kommer”, en artikelserie om vad som skulle kunna hända om Sverige blev attackerad av främmande makt. Hur rustade är vi i Karlskoga och Degerfors? Vad gör vi om kriget kommer ända till oss?

Läs mer här:

Om kriget kommer: Hur rustade är vi i Karlskoga och Degerfors?Sjukvård under kris: ”Vi har en beredskapsplan för oförutsedda händelser”Hemvärnet – först på plats när kriget kommerTony Ring: ”Vi ska lära oss av Sjepetivka”Tittar på hur civilsamhället fungerar i UkrainaKrigsplacerade på jobbet – ett måste om samhället ska fungera under krig
Om kriget kommer

Sveriges viktigaste nummer.

112, Vid akut fara för liv, egendom och miljö.

11313, Få och ge information vid stora olyckor och kriser.

11414, Polisen vid anmälningar, tips och upplysningar.

1177, Rådgivning av sjuksköterska och hänvisning inom vården.

Artikeltaggar

ApparDegerforsElEnergiFörsvarsutbildarnaKarlskogaMSBOm kriget kommerÖrebroSamhälleSveriges Radio P4Vatten

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.