Hoppa till huvudinnehållet

Anrik bodtrappa återuppstår: Ida och Malte Hallquist öppnar säsongen

Publicerad:
Bodtrappan lockade alltid storpublik då det begav sig.
Bodtrappan lockade alltid storpublik då det begav sig. Foto: NKP-arkiv

Det var ett etablerat varumärke i nöjessvängen. Lokalkändisar flockades och försökte bräcka varandra både med sånginsatser och historieberättande.

Efter många års tystnad återuppstår nu fenomenet bodtrappan i Ölme.

– Det känns fint att kunna återskapa lite av den atmosfär som fanns kring diversehandeln, säger Johan Engholm.

Det är han som för makarna Swahnbergs arv vidare. Sedan hösten 2022 är den museala lanthandeln tillbaka där den hör hemma, mitt i Ölme samhälle.

Att återuppta den förr så publikdragande traditionen med bodtrappan kändes som ett självklart kliv att ta nu när diversehandeln är tillbaka i Ölme.

– Jag funderade på en mjukstart eller en rivstart, och en rivstart blev det, skrattar Johan Engholm.

Ölme diversehandel, eller Ölmeljus diversehandel som den heter nu, återöppnade i Ölme samhälle i höstas. Johan Engholm är glad över att nu kunna återinföra konceptet med bodtrappan.
Ölme diversehandel, eller Ölmeljus diversehandel som den heter nu, återöppnade i Ölme samhälle i höstas. Johan Engholm är glad över att nu kunna återinföra konceptet med bodtrappan. Foto: Joakim Magnusson

Premiären äger rum den 9 juli. Då kommer Ida Hallquist från Kil, känd från bland annat Idol och Ack Värmland, till bodtrappan. Med sig har hon pappa Malte.

– Som ju är en välkänd komiker, föreläsare och artist.

Per och Ingela Öhman samt en trio bestående av Jeanette Grahn, Magnus Andersson och kändistrummisen Per Claesson från Örebro kommer till bodtrappan samma kväll.

Den 13 augusti underhåller trubaduren Rune Blidh och Billyz från Munkfors.

Idol-artister 2022 på Stora Torget i Karlstad.Ida Hallquist och pappa Malte Hallquist.
Idol-artister 2022 på Stora Torget i Karlstad.Ida Hallquist och pappa Malte Hallquist. Foto: Helena Karlsson

– Förutom att vi säljer korv och fika så kommer det också att bli en veterantraktorutställning på området. Vi hoppas få plats med 15-20 traktorer, men vi måste få plats med folk också, säger Johan Engholm.

Då det begav sig orsakade bodtrappan ofta trafikkaos i Ölme. Det var folk överallt, berättar Johan Engholm som var med på ett hörn redan då. Arkivbilderna visar ett soldränkt folkhav framför den gamla diversehandeln.

Förhoppningen är att publiken och trängseln återvänder till Ölme i sommar.

– Förr var det gratis, men det är det tyvärr inte längre. Tiderna och artisternas gage har ändrats. Nu måste man förköpa sina biljetter. Det gör man antingen via nätet eller på turistbyrån, säger Johan Engholm.

Artikeltaggar

Ack VärmlandArtisterIda HallquistIdolJohan EngholmKändisarKomikerMalte HallquistMunkforsNöje/KulturÖlmeÖlme diversehandelÖrebroPremiärerSkådespelareSommar 2023

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.