Hoppa till huvudinnehållet

Örjan (S)amuelsson tackade för förlorad siffra i budget: ”Vi skiter i Coophuset”

Publicerad:
Degerfors kommunfullmäktiges budgetdebatt innehåll många och långa inlägg från de förtroendevalda.
Degerfors kommunfullmäktiges budgetdebatt innehåll många och långa inlägg från de förtroendevalda. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Det fanns ett budgetförslag, men två ändringsyrkanden, då Degerfors kommunfullmäktige skulle klubba budgeten för nästa år. Trots det pågick debatten i drygt halvannan timme.

Degerfors kommuns budget för nästa år innehåller inga stora överraskningar eller investeringar. De styrande, Vänsterpartiet och Moderaterna, har som vi berättat, lagt en nollbudget. Satsningar finns inget utrymme för, då investeringstaket sänkts med 62 procent jämfört med vad som från början hade äskats.

– Det är inte bra då vi har stora underhållsskulder i våra fastigheter och stort behov av att förbättra våra vägar, men det är tyvärr nödvändigt i den ekonomiska situationen vi befinner oss, sa kommunstyrelsens ordförande Anneli Mylly (V) och betonade vikten av en stabil ekonomi för att slippa låna till varje investering.

– 2018 hade vi 114 miljoner i skulder. Idag har vi 320 miljoner och med ökade räntor blir det dyrt att ha lån, sa Mylly och nämnde att man i år vet att man måste låna mer, men att man har förhoppningen att slippa det nästa år.

Förlorad siffra

Örjan Samuelsson (S) tyckte att budgeten, som är lite trött och tråkig, ändå är ett bevis för att det går att få till saker och ting i politiken och han riktade ett varmt tack för den förlorade siffran i budgeten, nämligen den investering som plockats bort vad gäller köp av forna Coopfastigheten.

Johanna Ghattas (MP) saknar miljö- och klimat i budgetdokumentet.
Johanna Ghattas (MP) saknar miljö- och klimat i budgetdokumentet. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Han berättade om den namninsamling Socialdemokraterna startade för någon månad sedan, som ledde till snabb reaktion från de styrande.

– Idag finns det på dagordningen: ”Vi skiter i Coophuset”, sa Samuelsson som menade att det är det enda nödvändiga just nu och ett tydligt tecken på att budgeten är värd nånting.

Nordqvist hävdade att Coophuset inte handlade om Socialdemokraternas namninsamling, utan ansvarstagande av de styrande.

Kompensation

Torbjörn Holm (V) sa att socialnämnden redan 2021 hos kommunstyrelsen yrkade om extra tilldelning för kostnader för barn som är placerade och kommer vara det under sin uppväxttid och för de familjer där fru och barn tvingas lämna på grund av mannens våldsamhet. I runda slängar kostnader på 5 miljoner kronor per år, enligt Holm.

Örjan Samuelsson (S) tackade varmt för en förlorad siffra i investeringsbudgeten, nämligen förvärv av forna Coophuset.
Örjan Samuelsson (S) tackade varmt för en förlorad siffra i investeringsbudgeten, nämligen förvärv av forna Coophuset. Foto: Anna-Stina Tallmyren

– Årets löneökning blev heller inte 1,2 procent som vi predestinerade utan en bit över 4 procent, vilket totalt för socialnämnden betyder 6,5 miljoner extra i år. Vi skulle behöva kompenseras för det också. Men med tanke på hur kommunens ekonomi i stort ser ut för kommunen, så inser vi att detta inte är möjligt, sa Holm och yrkade istället bifall till liggande budgetförslag.

Trollspö

Johanna Svärd (S) inledde med att tacka tjänstepersonerna som gjort ett gediget arbete med budgetdokumentet, vilket Anna Nordqvist (M) i en replik ifrågasatte, om Svärd ansåg att budgeten var en tjänstemannaprodukt.

Svärd sa vidare att hon, säkert likaväl som de styrande, önskade att hon hade ett trollspö att trolla med inför nästa år.

Socialdemokraternas Johanna Svärd lyfte tilläggsyrkandet de gjort tillsammans med Centerpartiet.
Socialdemokraternas Johanna Svärd lyfte tilläggsyrkandet de gjort tillsammans med Centerpartiet. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Hon pekade också på att Socialdemokraterna och Centerpartiet i sitt yrkande tagit fram en ny personalpolitisk inriktning, då de anser att den som finns i budgetdokumentet är undermålig. Här lyfter de sånt som personal- och kompetensförsörjning, arbetsmiljö och hälsa samt lönepolitik.

De yrkade också på att 1,2 miljoner kronor ska flyttas över till socialnämnden för att utveckla och effektivisera socialtjänstens verksamhet samt förbättra arbetsmiljön och bidra till att socialförvaltningen ses som en attraktiv arbetsplats. Vidare att 400 000 kronor som avsatts för Degerfors 100-års jubileum överförs till kommunstyrelsens anslag för oförutsett.

Kommundirektör Björn Johansson fick hoppa in i ekonomichef Per Nordins ställe denna kväll.
Kommundirektör Björn Johansson fick hoppa in i ekonomichef Per Nordins ställe denna kväll. Foto: Anna-Stina Tallmyren

S och C vill också att 2 miljoner kronor minskas på investeringen för park och skog och används för kommunens satsning på skolans inre och yttre miljöer.

Kniven mot strupen

Anneli Mylly (V) sa att hon inte fick ihop summorna, bland annat eftersom en grävare som är nödvändig för arbetet på skolgårdarna kostar 3 miljoner kronor, men Birgitta Höijer (C) kontrade med att man kan hyra in firmor som gör grävjobbet.

Anna Nordqvist (M) sa att man mer än nånsin har kniven mot strupen och därför tvingats dra ned på investeringsramarna, men att man behåller de viktigaste delarna av underhåll i kommunfastigheterna.

– Framförallt på våra skolor och skolornas innemiljöer, sa Nordqvist.

Mylly och Nordqvist framhöll små, men betydelsefulla satsningar som ändå finns i deras budget, som gratis mensskydd på kommunens arbetsplatser samt lådcyklar i förskolan och som de även vill se inom äldreomsorgen för att äldre ska få komma ut i naturen.

Johanna Svärd (S) ifrågasatte vilka som ska cykla ut med de äldre:

– Hur har du tänkt att personalen ska ha tid när det inte finns tid idag, när personalen har ansträngd arbetsmiljö och så gäller det ju också att vi har personal kvar.

Centerpartiets Birgitta Höijer framhöll det yrkande de gjort tillsammans med Socialdemokraterna, men fick inget gehör för det.
Centerpartiets Birgitta Höijer framhöll det yrkande de gjort tillsammans med Socialdemokraterna, men fick inget gehör för det. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Kristdemokraternas Jan Johansson ställde sig bakom yrkandet från S och C, i synnerhet för personalpolitiken.

Klimatkatastrof

– Minns ni förra sommaren när en tredjedel av Pakistan blev översvämmat, motsvarande drygt halva Sveriges yta. 33 miljoner människor drabbades. Det berodde på klimatförändringarna, sa Johanna Ghattas (MP) och pratade vidare om skogsbränderna i Kanada vars rök nått Europa, om hur Maldiverna är på väg under vattnet och översvämningar i delar av Europa samtidigt som det varnas för dricksvattenbrist i Sverige.

– Detta är vid 1,2 graders upphettning. FN:s senaste klimatrapport visar att vi med nuvarande takt är på väg mot över 2 graders uppvärmning. Då ökar risken markant för tröskeleffekter som gör att jorden kommer in i en självuppvärmande cykel som vi inte kan stoppa, sa Ghattas och pekade på att kommunens klimatarbete inte nämns i budgetdokumentet.

Hon yrkade att “miljö och klimat” läggs till under utvecklingsområden samt att tre fjärdedelar av pengarna som avsatts till kommunens hundraårsjubileum går till energi- och klimatarbete.

Osäkerhet

Sverigedemokraterna hade inga tilläggsyrkanden och tyckte osäkerhetsfaktorerna var för stora för att ta någon ställning, de avstod från att rösta på något budgetförslag.

Efter långa och många inlägg ställdes så förslagen mot varandra i tur och ordning och det slutade med att vare sig Miljöpartiet eller Socialdemokraterna och Centerpartiet fick igenom sina tilläggsyrkanden, mot vilket de och Kristdemokraterna reserverade sig.

Skatten blir oförändrad nästa år och ligger kvar på 23 kronor.

Kommunbudgeten: Inga stora satsningar men lådcyklar och mensskyddSkulle sänka skatten 2024 — hur blir det med det?(S)tartar namninsamling mot köp av forna CoophusetPlötsligt backar ledningen – vill upphäva beslut att köpa CoophusetFick luft under vingarna: S kämpar på för att riva upp beslut att köpa CoophusetRiver ”med sorg” upp tidigare beslut att köpa Coophuset
Mer än någonsin har man kniven mot strupen vad gäller ekonomin, tycker Anna Nordqvist (M).
Mer än någonsin har man kniven mot strupen vad gäller ekonomin, tycker Anna Nordqvist (M). Foto: Anna-Stina Tallmyren

Artikeltaggar

Anna NordqvistAnneli MyllyBudgetarCenterpartietDegerforsDegerfors kommunJohanna SvärdKommunfullmäktigeKommunstyrelsenKristdemokraternaMiljöpartietMotionerÖrjan SamuelssonPolitikSocialdemokraternaSocialnämnderTorbjörn HolmVänsterpartiet

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.