Hoppa till huvudinnehållet

Ukrainska flyktingar räddar restaurangutbildning: ”Win-win”

Publicerad:
Flyktingar som ska lära sig svenska kommer i höst kommer kunna utbilda sig inom storkök och restaurang. Arkivbild.
Flyktingar som ska lära sig svenska kommer i höst kommer kunna utbilda sig inom storkök och restaurang. Arkivbild. Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

I höst kommer cirka 50 ukrainska flyktingar från Degerfors och Karlskoga ha möjlighet till att läsa sfi som leder till jobb. Utbildningen kommer att samarbeta med den nedläggningshotade restaurangutbildningen.

– Jag tycker att det är så bra att man tänker så kreativt i förvaltningen och tänker utanför boxen, säger Anneli Bramvehl (M), barn- och utbildningsnämndens ordförande.

I våras stod det klart att restaurangprogrammet inte skulle få en årskurs 1 till höstterminen eftersom utbildningen inte hade några sökande. Men nu kommer sfi-undervisningen att ändra på det. Eleverna ska få möjlighet att lära sig svenska samtidigt som de lär sig ett yrke.

– Det är en fråga om hur man lär sig språket på bästa sätt. Är det att sitta i ett klassrum eller att vara ute i en verksamhet? Jag tror absolut att detta är win-win, säger Anneli Bramvehl och tillägger:

– Därför är det kul att vi håller på några olika sådana här projekt.

Kan leda till jobb

Utbildningen riktar sig mot restaurang men också kostverksamhet som storkök och här ser Karlskoga om sitt eget hus.

– Vi ser själva i vår organisation att vi behöver folk. Storkökspersonal behövs. Kan vi locka folk att jobba är det bra, vi tänker på vår egen försörjning.

Storkök har inte samma lockelse menar Anneli Bramvehl som restaurangvärlden men behövs och lika mycket om inte mer.

– Det är inte så vanligt att man söker sig till restaurangbranschen och söker sig till storkök. Det hade varit bra om fler kockar sökte sig till storkök och kommunens mat.

Detta är ett av samarbetena som planeras.

Artikeltaggar

Anneli BramvehlDegerforsFlyktingarKarlskogaModeraternaRestaurangerSkola och utbildningUtbildning

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.