Hoppa till huvudinnehållet

Vänsterpartiets tveksamheter kring moderat BB-motion

Publicerad:
Regionstyrelsen har ställt sig bakom förlaget till att skyndsamt återöppna förlossningen. Genrebild.
Regionstyrelsen har ställt sig bakom förlaget till att skyndsamt återöppna förlossningen. Genrebild. Foto: Pontus Lundahl/TT

Vänsterpartiet kan grusa moderaternas motion om att återöppna förlossningen i Karlskoga nästa vecka i regionfullmäktige. Men regionstyrelsen har vänt och ger motionen tummen upp.

– Jag är glad över att hela Regionstyrelsen, inklusive Socialdemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna i Region Örebro län, nu ställer sig bakom min motion så att vi kan säkerställa ett återöppnande av förlossningen under den här mandatperioden, säger Anna Nordqvist (M), oppositionsråd och motionär.

Hon är en av många som har kämpat för att få upp förlossningsfrågan på dagordningen igen och att BB ska kunna slå upp dörrarna innan sista december 2026.

Vänsterpartiet dementerar: ”Står fast vid att Karlskoga BB måste öppnas”

Även Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet har också lämnat in motioner. Vänsterpartiet har ställt sig kritiska till hur regionen har valt att hantera motionerna.

– Till vår förvåning har regionledningen valt att endast ta upp en av dessa motioner till behandling. Vänsterpartiet anser att detta beslut kan ifrågasättas ur ett demokratiskt perspektiv, då det kan skapa uppfattningen att enbart ett parti företräder förslaget till förändring, skriver Rolf Östman i Vänsterpartiets yrkande. till hälso- och skukvårdsnämnden.

Vänstern vänder

De har varit oroliga för att regionen inte tar hänsyn till alla ärendets aspekter. Vänsterpartiet hänvisar till en redovisning som hälso- och sjukvårdsnämnden fått ta del av.

– Redovisningen visade tydligt att det är högst osannolikt att en öppning kan genomföras under innevarande mandatperiod, eller eventuellt över huvud taget.

Därför ville de att motionen skulle skickas på återremiss. Nu har Vänsterpartiet dock släppt sina farhågor och kommer att stötta motionen i nästa vecka.

– Min förhoppning är att samtliga partier också vill ställa sig bakom mitt förslag och rösta bifall till det i Regionfullmäktige. Det är så viktigt för alla födande kvinnor i hela länet att vi kan erbjuda två förlossningsmottagningar eftersom det innebär både ökad trygghet och ökad tillgänglighet, säger hon.

I hälso- och sjukvårdsnämndens förslag till regionstyrelsen och regionfullmäktige står inget om att det inte skulle gå att öppna förlossningen. De skriver istället om vilka steg som tagits för att en skyndsam öppning ska vara möjlig.

– Det första steget i planen för ett skyndsamt återöppnande är därför att öka kapaciteten inom neonatologi, står det i förslaget.

Det görs bland annat genom att utbilda fyra ST-läkare inom neonatologi och att de jobbar med bemanningsfrågan. Motionen kommer upp i regionfullmäktige innan midsommar.

Artikeln har uppdaterats.

Barnmorskorna om återöppning av Karlskogas BB: ”Inte en minut för tidigt”Insändare: Nu har vi chansen att öppna BBInsändare: Vänsterpartiet tar upp kampen om förlossningen i Karlskoga igenRegionens krav för att öppna BB: ”Faller på sin egen orimlighet”

Artikeltaggar

Anna NordqvistCenterpartietFörlossningKarlskogaKristdemokraternaMotionerÖrebroPolitikSocialdemokraternaSverigedemokraternaVänsterpartiet

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.