Hoppa till huvudinnehållet

Karlstadsforskarens polisanmälan: Förföljd av högerextrem medieprofil

Publicerad:
Tobias Hübinette har polisanmält en man som arbetar på högerextrema sajter, enligt Expo. Detta efter att han känt sig förföljd under en lång tid.
Tobias Hübinette har polisanmält en man som arbetar på högerextrema sajter, enligt Expo. Detta efter att han känt sig förföljd under en lång tid. Foto: Ida Myrin

I cirka två år har mannen med kopplingar till högerextrema sajter förföljt Karlstadsforskaren i hopp om att få filma honom.

Det hävdar Tobias Hübinette som nu gjort en polisanmälan.

– Där kände jag att gränsen var nådd.

Mannen utreds nu av åklagare och Karlstads universitet har tagit till åtgärder.

Tobias Hübinette är docent i internationell pedagogik vid Karlstads universitet och forskar på ämnen som rasism, invandring, minoriteter och svenskhet.

Han har nyligen polisanmält en 21-årig man, som enligt Expo är en högerextrem medieprofil och arbetar på sajter som tidskriften benämner som högerextrema.

Detta efter att mannen förföljt honom under en lång tid, säger Tobias Hübinette.

– Det började med att han började ringa mig och ställa frågor för ungefär två år sedan. Och ganska snart så ville han börja träffa mig och filma mig. Han bad om det i säkert ett år och jag tackade nej hela tiden.

Universitetet ser allvarligt på händelsen

Enligt honom gjorde det mannen, som återfanns på partiet Alternativ för Sveriges valsedel inför valet 2022, mer upprörd.

– Jag tror att han gick i gång på det där. Han ville komma och filma mig när jag föreläste för studenter. Jag tog till och med reda på det, om det var möjligt. Och det var inte möjligt, i alla fall ett gränsfall.

Därefter trappades mannens stora intresse för Tobias Hübinette upp.

– Det var i slutet av förra året. Då bad han om att få läsa alla mina mejl. Först var det ett års mejl, sedan utökade han sin begäran till tre år. Så då kom han till universitetet och läste gigantiska mängder mejl, säger Karlstadsforskaren och fortsätter:

– Han återvände till universitetet vid, ja, början på 2023 och skröt sedan öppet om att han flugit drönare där och gått runt i korridorerna. Han antydde också att han hade pratat med studenter om mig.

Karlstads universitet. Genrebild.
Karlstads universitet. Genrebild. Foto: Helena Karlsson

Det var här som Tobias Hübinette valde att polisanmäla mannen för ofredande och ansökte om ett kontaktförbud.

– Där kände jag att gränsen var nådd. Han har också anmält sig till en av mina kurser nästa år och det är det som är det stora frågetecknet nu, hur universitetet ska hantera det.

Efter Tobias Hübinettes polisanmälan har en förundersökning inletts.

– Jag tycker det är obehagligt. Det finns också personer lokalt i Karlstad och i Värmland i de här kretsarna som har våldskapital och kan ta saken i ”egna händer”, säger han.

21-åringen nekar till anklagelserna om att han ska ha förföljt Tobias Hübinette. Mannen hävdar att kontakten inleddes med att han frågade om att få göra en intervju och de sedan dess haft pågående dialog. Enligt 21-åringen är det inte förföljelse att fråga om någon en intervju, prata på SMS och twitter samt filma en universitetsbyggnad.

Karlstads universitet ser allvarligt på händelsen.

– Det är jätteviktigt för oss att vi skyddar våra anställda, så att de kan känna sig trygga på jobbet, säger universitetets säkerhetschef Jan Gambring.

Jan Gambring, säkerhetschef vid Karlstads universitet.
Jan Gambring, säkerhetschef vid Karlstads universitet. Foto: Helena Karlsson

Flera åtgärder har vidtagits.

– Samtidigt så får man inte vistas i lokalerna på Karlstads universitet om man inte är student eller anställd om man inte har ett syfte eller en bokad träff med någon.

”Ur hans synvinkel är jag nog någon som skadar deras rörelse”

Tobias Hübinette hoppas nu att mannen döms och att kontaktförbudet sätts in. Varför mannen har så stort intresse för honom tror Tobias Hübinette bottnar i hans bakgrund.

– De är ju en politisk rörelse och ur hans synvinkel är jag nog någon som skadar deras rörelse.

Tobias Hübinette har själv ett förflutet inom den autonoma vänstern och har blivit dömd som ung. Han var också med och startade Expo 1995.

Tobias Hübinette var också en av de som hade pekats ut av mördaren Theodor Engström innan han knivhögg psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren till döds under Almedalsveckan förra året.

Artikeltaggar

Alternativ för SverigeBrott, lag och rättKarlstadKarlstads universitetKontaktförbudPolisanmälanSkola och utbildningTobias HübinetteVärmlands län

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.