Hoppa till huvudinnehållet

Så påverkar värmen dricksvattnet i Karlskoga

Publicerad:
Det kommunala vattnet ska i första hand vara ett livsmedel för hushåll och företag i Karlskoga enligt KEMAB. Genrebild.
Det kommunala vattnet ska i första hand vara ett livsmedel för hushåll och företag i Karlskoga enligt KEMAB. Genrebild. Foto: CHRISTINE OLSSON

En lång period av värme och inget regn bådar inte gott för vattentillgången. Gräsmattorna börjar redan gulna och knastra under fötterna men KEMAB lämnar lugnande besked.

– Vi har för närvarande god tillgång till råvatten trots att det är varmt och torrt för tillfället, skriver Peter Jarl, marknadschef på Karlskoga Energi och miljö AB, i ett mejl.

Fortsätter det varma vädret utan någon nederbörd kan förutsättningar för en god vattentillgång snabbt förändras enligt Peter Jarl.

Runt om i Sverige råder det just nu enligt Svenskt vatten helt eller delvis bevattningsförbud i närmare 30 kommuner. Närmast Karlskoga är det Hagfors som har helt bevattningsförbud. Forshaga har förbud i delar av kommunen och Karlstad som uppmanar till att spara på vatten.

Det påverkar

Det som kan påverka vattentillgången i Karlskoga i nuläget är om många väljer att vattna i sina trädgårdar med dricksvatten.

– Det kan i sin tur kan leda till kapacitetsbrist i vattendistributionen.

Finns andra vattenalternativ att tillgå ska de användas i första hand.

– Det kan vara värt att tänka på att vattnet vi distribuerar är i första hand ett livsmedel för hushåll och företag i Karlskoga. Kan man använda sjövatten och dylikt för bevattning är det föredra, skriver Peter Jarl.

Varje dygn använder vi i snitt 140 liter vatten per person i Sverige. Trendspaningen från Svenskt vatten är att vi över tid blivit bättre på att spara på vatten. Det verkar alltså som att svenska hushåll blivit mer effektiva i sitt vattenanvändande och nu närmar sig 130 liter vatten per person och dygn.

Artikeltaggar

DricksvattenForshagaHagforsHushållKarlskogaKemabLivsmedelMiljöPeter JarlPrivatekonomiVatten

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.