Hoppa till huvudinnehållet

Landshövdingen: ”Vi behöver springa fort, samtidigt som vi ska bygga robust”

Publicerad:
Reporter Ylva Westerlund
Ylva Westerlund
ylva.westerlund@kt-kuriren.se
Lena Rådström Baastad, landshövding i Örebro län, besökte Karlskoga för att bland annat prata om kompetensförsörjning.
Lena Rådström Baastad, landshövding i Örebro län, besökte Karlskoga för att bland annat prata om kompetensförsörjning. Foto: Ylva Westerlund

Landshövdingen Lena Rådström Baastad besökte Karlskoga på torsdagen för att träffa representanter från Karlskoga kommun.

Besöket är en del av landshövdingens turné där hon besöker alla kommuner i länet.

Varje kommun har fått ta fram ett eget program för dagen och på torsdagen träffade Lena Rådström Baastad delar av kommunledningen och kommunala chefer. De pratade om hur Karlskoga kommun jobbar med tillväxt och kompetensförsörjning för att möta industrin och den kommunala verksamhetens krav och behov av kompetens.

Landshövdingen tycker att Karlskoga jobbar väldigt målinriktat med att hitta rätt kompetens, vilket är en stor utmaning för många branscher.

Hon tycker också att kommunen jobbar bra med att marknadsföra staden för att locka hit arbetskraft.

– Om man ser ett företag i en annan kommun varsla är Karlskoga snabbt där och säger "kom till Karlskoga, vi har boende och en kommun som är beredd att ta emot er", säger hon och fortsätter:

– De jobbar också med direkta specifika åtgärder mot människor som står en bit från arbetsmarknaden, för att de ska komma in och göra att man klarar av till exempel vårdens behov.

”En stor uppgift”

Under turnén finns också stort fokus på krisberedskap.

– Just nu har hela Sverige som land en stor uppgift att bygga upp vår försvarsförmåga. Det handlar om din och min möjlighet att faktiskt kunna ta ansvar för oss själva i en situation av kris.

För kommunens del handlar det mycket om att se till att samhället rullar på som vanligt, menar Lena Rådström Baastad, genom att se till att barnomsorgen håller öppet så att föräldrar kan rycka in och jobba i till exempel vården eller militären.

– Det är just det här jobbet som vi behöver göra för att ge stöd åt försvarsmakten.

Samverkan

Landshövdingen tar också upp återuppbyggandet av totalförsvaret och vikten av samverkan mellan kommuner och myndigheter, vilket är en stor del av utmaningen vid krisberedskap.

– Vi har också en Nato-ansökan och ett krig i vårt närområde som gör att vi behöver springa fort, samtidigt som vi ska bygga robust, säger hon.

Vad tar du främst med dig från Karlskoga i dag?

– Det är en imponerande kommun som jobbar både strategiskt och proaktivt för att möta kompetensförsörjningen och för att finnas där i en krisberedskap, men som också visar på att de har mycket erfarenhet av att hantera de här frågorna.

Läs också

Artikeltaggar

BeredskapIndustrierKarlskogaKarlskoga kommunLena Rådström BaastadNäringslivTillväxtÖrebro

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.