Hoppa till huvudinnehållet

Vänsterpartiet dementerar: ”Står fast vid att Karlskoga BB måste öppnas”

Publicerad:
Vänsterpartiet kämpar fortfarande för att BB i Karlskoga ska öppna skyndsamt.
Vänsterpartiet kämpar fortfarande för att BB i Karlskoga ska öppna skyndsamt. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Att Vänsterpartiet inte längre skulle stötta Moderaternas motion om att skyndsamt återöppna BB i Karlskoga vill partiet kraftfullt dementera. Nu vill de klargöra var de står i frågan.

Tidigare i veckan rapporterade Karlskoga Tidning-Kuriren att Vänsterpartiet vill återremittera Anna Nordqvists (M) motion om att skyndsamt återöppna förlossningen i Karlskoga innan sista december 2026. Rubriken, Vänsterpartiet stöttar inte längre inte längre moderat motion, har fått partiet att reagera starkt.

– Vi står fast vid att Karlskoga BB måste öppnas och vi har lagt fram ett bifallsyrkande med tillägg för att säkerställa att det inte skjuts fram med samma motivering som tidigare, säger Jessica Carlqvist (V), oppositionsråd i ett pressmeddelande.

Hon tillägger:

– Det är vår målsättning att driva på för en snabb och hållbar återöppning.

Det var i hälso- och sjukvårdsnämnden som partiet yrkade på återremiss. Partiets politiska sekreterare, Elisabeth Nilesol, uppger att partiet kommer att yrka bifall till motionen när den behandlas i regionfullmäktige nästa vecka.

Vill hitta lösningar

Partiet är likna angelägna om att hitta bra lösningar som säkrar ett återöppnande av förlossningen i Karlskoga. De vill att regionen tittar på de lösningar som gjorts i Värnamo. De tror att Örebro region län skulle kunna dra lärdomar därifrån som skapar en trygg tillgänglig förlossningsvård.

– Det är viktigt att vi tar tillvara på erfarenheter och bästa praxis från andra regioner för att möta utmaningarna vi står inför. Genom att arbeta tillsammans kan vi säkerställa en hållbar förlossningsvård i Karlskoga.

Partiet tycker att det är av stor vikt att födande kvinnor inte behöver ta sig långa sträckor och de uttrycker en oro för kvinnor i den västra länsdelen.

– Det är av största betydelse att vi agerar för att tillhandahålla adekvat förlossningsvård nära deras hemorter. Vi kommer att fortsätta kämpa för deras rätt till en säker och trygg förlossning, säger Carlqvist

Vänsterpartiet stöttar inte längre moderat BB-motion

Artikeltaggar

Anna NordqvistFörlossningKarlskogaModeraternaÖrebroVänsterpartietVård och omsorgVärnamo

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.