Hoppa till huvudinnehållet

SD tycker alliansen och S fifflar: ”De ska få stå till svars”

Publicerad:
Partiföreträdaren, Patrik Nyström (SD), tycker alliansen och Socialdemokraterna trixar med siffrorna i sina budgetförslag.
Partiföreträdaren, Patrik Nyström (SD), tycker alliansen och Socialdemokraterna trixar med siffrorna i sina budgetförslag. Foto: Kajsa Juslin

Sverigedemokraternas Patrik Nyström skräder inte orden när han recenserar de andra partiernas budgetförslag. Enligt honom ska ingen räkna med deras stöd.

– Alliansen går inte lika långt som Socialdemokraterna i sitt trixande med budgeten. Hade S inte räknat upp invånarantalet hade de inte klarat överskottsmålet i budgeten. De hade inte heller klarat att göra de satsningar som de föreslår, säger Patrik Nyström, partiföreträdare för SD.

Han tillägger:

– Jag anser vare sig att Tony Ring (M) eller att Ida Edström (S) presenterar budgetar som är realistiska.

Sverigedemokraterna räknar med att Karlskoga har 30 300 invånare nästa år, Moderaterna och Socialdemokraterna räknar med 30 400 respektive 30 600 invånare. Då har de nio, alternativt 22,5 miljoner kronor mer att spendera i sin budget menar Nyström.

– Vi kunde också ha gjort så och haft monopolpengar.

Står för sitt ord

I både kommunstyrelsen och på KT-Kurirens Facebook-sida har Patrik Nyström gett alliansen och Socialdemokraterna skarp kritik och bland annat skrivit att de fifflar med siffrorna.

– Jag står för mitt ord. De lura-r invånarna och de ska få stå till svars på budgetförhandlingen på måndag. Jag kommer inte att vika ned mig, säger han till Karlskoga Tidning-Kuriren.

Nyström håller dock med Tony Ring (M) om att de olika budgetförslagen liknar varandra.

– Vi har en hyfsad gemensam linje i de satsningar som vi väljer att göra. Alla tar höjd för att socialnämnden behöver pengar Sen är det på sättet det skiljer sig på.

Alliansen tycker han kostnadstäcker istället för att satsa. Patrik Nyström menar att alliansen endast täcker vad institutionsplaceringarna kostar per år. Han är också kritisk till att alliansen tycker att de lägger 40 miljoner kronor när de väljer att göra det under två års tid.

Vi kunde också ha gjort så och haft monopolpengar
Patrik Nyström (SD)

– Det är verksamhetsåret 2024 vi pratar om nu. Hur det ser ut nästa år vet vi inte. 2025 ser bättre ut men socialnämnden är i skriande behov nu.

Själva väljer SD att i sitt förslag lägga 25 miljoner kronor men de är inte helt nöjda med det.

– Vi nådde inte hela vägen. Vårt förslag är fullt finansierat och det är inga hittepåpengar.

Tony Ring menar att verksamheten är nöjd med de 15 miljoner kronor som de vill skjuta till.

– Det är rent trams från Tonys sida. Det är taget i luften, vad får han det ifrån? undrar Nyström.

Sverigedemokraterna ser sig själva som nyckelspelare i måndagens budgetförhandling i fullmäktige enligt Patrik Nyström.

– Vi är vågmästare och vi är starka vågmästare. Möjligheten att de andra blocken ska få våra röster ser jag som obefintlig, säger han.

Artikeltaggar

AlliansenBudgetarEkonomiFacebookKarlskogaKommunstyrelsenModeraternaPatrik NyströmPolitikSocialdemokraternaSocialnämnderSverigedemokraternaTony Ring

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.