Bergmästarens stängning var en fråga som väckte ont blod hos Sverigedemokraternas under måndagens fullmäktiges budgetförhandling. Med en åldrande befolkning undrade SD hur smart det är att stänga?
– Fighten om Nickkällan förlorade vi. Nästa fight är Bergmästaren, sa Patrik Nyström, partiföreträdare för Sverigedemokraterna.
Folkhälsonämnden fattade vid sitt senaste sammanträde beslut om att stänga restaurang Bergmästaren. Patrik Nyström ifrågasatte om de övriga partierna verkligen gjort allt de kan.
– Tyvärr kom informationen ut ganska sent och Sverigedemokraterna har inga representanter i nämnden. Ni andra har världens chans att hitta lösningar. Istället för att sitta tysta.
Han var kritisk till att det är först nu som en utredning om lösningar för de äldre som äter på Bergmästaren kommer att göras.
– Varför har ni inte valt att prioritera så att den snarare kan utvecklas istället för att läggas ned? Det är samma som händer nu som med Nickkällan, sa Nyström.
Betalar 74 000 kronor
Folkhälsonämndens ordförande, Amanda Lindgren (M), har tidigare sagt att restaurangköket är i stort behov av upprustning utöver det underskott som Bergmästaren gör. Vilket inte är motiverat när så få äter på Bergmästaren.
Som tidigare ordförande för folkhälsonämnden kände sig Martin Hårsmar (M) manad att ställa sig i talarstolen då utredningen om Bergmästaren framtid initierades under hans tid.
– Vi ger 74 000 kronor för varje ätande per år. Det är vad vi sponsrar med. Jag tror att vi ska behandla människor någorlunda lika. Att sponsra några få med 74 000 kronor är inte lika behandling, sa han.
Billigare med taxi
Att lägga ned Bergmästaren togs enhälligt i nämnden då endast åtta till nio personer äter där per dag. Hårsmar välkomnar att en ny utredning görs för att hitta lösningar för de äldre.
– Vi är på nivån att vi kan lösa det på individnivå. Skulle vi beställa taxi åt varje person skulle det bli en billigare kostnad. Alltså saknar det rim och ranson det Patrik Nyström så populistiskt står och säger.
Det fick Nyström att återvända till talarstolen.
– Vi kan göra mer än dra fram ett litet konkret utredningsförslag och att bara säga att det blir jättemycket dyrare.
Det fick den nuvarande ordföranden för folkhälsonämnden, Amanda Lindgren (M), att ge sig in i debatten.
– En portion kostar kommunen 300 kronor men den ätande betalar 82 kronor per portion, kontrade hon med och att det inte är ansvarsfullt.