Hoppa till huvudinnehållet

Enighet i fullmäktige: Köper inte Coophuset

Publicerad:
Fullmäktige rev nu upp beslutet fårn i fjol, att köpa före detta Coop-huset vid torget, i Degerfors.
Fullmäktige rev nu upp beslutet fårn i fjol, att köpa före detta Coop-huset vid torget, i Degerfors. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Det är inte ofta ett beslut i fullmäktige följs av applåder, men så blev fallet i sista mötet inför sommaren, det som handlade om köpet av forna Coophuset. Ordförande Peder Pedersen (V) tillrättavisade bestämt de förtroendevalda att besinna sig, i respekt för varandras åsikter.

Anna Nordqvist (M), vice ordförande i kommunstyrelsen, som tillsammans med kommunstyrelsens ordförande Anneli Mylly (V) föreslagit att man ska backa på beslutet att köpa huset, gick ut då frågan skulle behandlas eftersom hon är jävig

Mylly yrkade bifall till förslaget att inte köpa huset, men det var inte med torra ögon:

– 2018 stod vi här och försökte rädda Coophuset från att bli ett ödehus. Vi hade ingen majoritet för det då och då handlade det om några få parkeringsplatser på torget. Det blev ett ödehus, konstaterade Mylly och fortsatte:

– Nu står vi här, fyra och ett halvt år år senare och det är med sorg i hjärtat vi behöver föreslå att upphäva beslutet att köpa Coophuset. De nuvarande ägarna ville bli av med huset. V och M har gått till val på att centrumutveckla och få mer liv och rörelse på torget. Men en ansträngd ekonomi och att vi inte längre har majoritet för det gör att det inte är ekonomiskt försvarbart. Därför tvingas vi yrka på att upphäva beslutet, vilket förmodligen kommer innebära att det står som ett monument och förstör centrumbilden lång tid framöver.

Birgitta Höijer (C) var en som välkomnade förslaget att upphäva köpebeslutet.
Birgitta Höijer (C) var en som välkomnade förslaget att upphäva köpebeslutet. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Det var i maj förra året som fullmäktige beslutade att köpa huset för 6,7 miljoner kronor, vilket Socialdemokraterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna reserverade sig mot.

Applåder

– Jag vill yrka bifall till att inte köpa Coophuset, med glädje. Det är upp till fastighetsägaren att ta hand om sin fastighet, sa Birgitta Höijer (C) och avrundade sitt yrkande med ”yippie”.

Samtliga ställde sig bakom förslaget som innebär att investeringsbudgeten i år minskas med 6,7 miljoner kronor varefter driftbudgeten nästa år minskar med 686 000 konor avseende hyra för tomma lokaler.

Beslutet följdes av spontana applåder från ett antal ledamöter, vilket fick ordförande Peter Pedersen att tillrättavisa ledamöterna och be dem besinna sig i känsloyttringar och hålla god ton, i respekt för andra partiers åsikt.

– Det blir tråkigt om ni gör så på varje fråga, lite hånfullt att ”nu fick vi nita till dem lite”. Det räcker att rösta, sa Pedersen.

Läs också:

Örjan (S)amuelsson tackade för förlorad siffra i budget: ”Vi skiter i Coophuset”River ”med sorg” upp tidigare beslut att köpa CoophusetKöpet av Coophuset dras tillbaka — Mylly om beslutet: ”Det känns väldigt tufft”Forna Coophuset blir ärende för politiken — igenLedamöter fick underlag men köpesumma för Coophuset finns i årets budget

Artikeltaggar

Anna NordqvistAnneli MyllyBirgitta HöijerCenterpartietKommunstyrelsenPeter PedersenPolitikVänsterpartiet

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.