Hoppa till huvudinnehållet

Omsvängningen: Okej att dricka när man ammar

Publicerad:
Genrebild.
Genrebild. Foto: Martina Holmberg / TT

Kvinnor som ammar avråds inte helt från att dricka alkohol i nya näringsrekommendationer – tvärtemot tidigare förslag.

Förslaget till nya nordiska näringsrekommendationerna (NNR) som varit på remiss under våren innehöll rådet att ammande helt bör avstå alkohol för att det inte går att utesluta risker för barnet.

Det är en omsvängning jämfört med tidigare råd och har vållat debatt. Även svenska Livsmedelsverket har ställt sig frågande.

Men enligt slutversionen av rekommendationerna ska samma alkoholråd gälla för ammande som för övriga befolkningen.

– Vi har strukit rådet om total avhållsamhet, säger Rune Blomhoff, projektledare för NNR.

"Många kommentarer"

Han vill dock inte vill precisera vad som ligger bakom:

– Vi har generellt gjort många justeringar när vi arbetat vidare med det vetenskapliga underlaget och fått in många kommentarer från forskare. Nu finns stor konsensus inom NNR kring råden.

Livsmedelsverket har tidigare pekat på att alkohol som går över i bröstmjölken har mycket låg koncentration. Barnet får i sig betydligt mindre alkoholmängder än om mamman dricker under graviditeten, där rådet är total avhållsamhet.

Att begränsa ammande kvinnor i onödan kan vara problematiskt och skulle kunna leda till att färre ammar, enligt myndigheten.

Skärper tonen mot alkohol

Det generella rådet för den vuxna befolkningen är att alla "bör undvika alkoholintag", och NNR slår fast att det inte finns någon säker gräns för alkoholkonsumtion. Vill man ändå dricka ska intaget vara ”väldigt lågt”.

De nordiska näringsrekommendationerna utgör vetenskaplig grund för de svenska kostråden som nu ska uppdateras, men tas inte rakt av.

Hanna Odelfors / TT

Läs också:

Så bör du äta enligt de nya kostrådenNya råd: Ät ännu mindre kött och undvik alkohol

Artikeltaggar

AlkoholGraviditetLivsmedelsverketMat och dryckNNR

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.