Hoppa till huvudinnehållet

SD ger BB-motionen sitt stöd men ändå inte

Publicerad:
Sverigedemokraterna ifrågasätter hanteringen av de motioner som lagts för att återöppna förlossningen. Arkivbild avdelning Q i Karlskoga.
Sverigedemokraterna ifrågasätter hanteringen av de motioner som lagts för att återöppna förlossningen. Arkivbild avdelning Q i Karlskoga. Foto: Kajsa Juslin

Att moderaternas motion om att återöppna förlossningen i Karlskoga fått förtur gillas inte av Sverigedemokraterna. De säger inte ja utan vidare till motionen på torsdag när den kommer upp i regionfullmäktige.

– Under en kort period i februari inkom flera motioner om att återöppna förlossningen i Karlskoga. Sverigedemokraternas motion inkom först och den följdes av en liknande motion från Vänsterpartiet, skriver Patrik Nyström, oppositionsråd för Sverigedemokraterna, i ett pressmeddelande.

Han tillägger:

– Moderaternas motion, som inkom som nummer tre, är nu den enda som lyfts av dessa tre, i princip likadana, motioner.

Om motionen inte återremitteras så kommer vi så klart att bifalla den
Patrik Nyström (SD)

Motionerna som lämnats in till regionstyret för att få tillbaka förlossningen i Karlskoga tycker Sverigedemokraterna borde ha hanterats annorlunda.

– SD anser att motionerna, som handlar om samma verksamhet, kunde ha lyfts tillsammans eller alternativt att den motion som inkom först även ska behandlas först.

Det skulle då ha blivit deras egen motion.

– Inte bara för att det varit mer demokratiskt utan för att det hade även sparat arbete för både tjänstemän och oss politiker, menar Nyström.

Inte ensamma om kritiken

Vänsterpartiet har, liksom SD, varit inne på samma linje att det finns en problematik i att inte lyfta alla motionerna samtidigt och det är odemokratiskt. Sverigedemokraterna ger regionstyret svidande kritik.

– Vi undrar om de styrande, när de insåg att oppositionen kommer att vinna den här frågan, valde att göra så här för att SD inte ska “få rätt”. Av två “onda ting” så låter de det hellre vara Moderaternas motion som bifalls än Sverigedemokraternas, skriver Patrik Nyström i pressmeddelandet.

Därför kommer partiet att yrka på en återremiss av motionen från moderaten, Anna Nordqvists. SD menar att de gör så för att alla motioner som berör ett återöppnande av förlossningen ska behandlas samtidigt.

– Om motionen inte återremitteras så kommer vi så klart att bifalla den. För Sverigedemokraterna är sakpolitiken det viktigaste, att förlossningen i Karlskoga återöppnas precis som vi har kämpat för i flera år, inte prestigen.

Vänsterpartiet ville tidigare också återremittera moderaternas motion till hälso- och sjukvårdsnämnden men ändrade sig sedan när frågan kom upp i regionstyrelsen. De har lämnat besked om att de kommer att stötta motionen som kommer att tas upp i regionfullmäktige på torsdag.

Läs också:

Vänsterpartiet dementerar: ”Står fast vid att Karlskoga BB måste öppnas”Fler hoppas på förlossning i Karlskoga senast 2026Insändare: Nu har vi chansen att öppna BBBarnmorskorna om återöppning av Karlskogas BB: ”Inte en minut för tidigt”V och SD stödjer BB-förslag: ”Inte bara ett parti som kämpat”Alla överens: Karlskoga BB kan återöppnas innan valet 2026SD protesterar mot tidsplanen: ”Oacceptabelt att öppna förlossningen 2029”Insändare: Vänsterpartiet tar upp kampen om förlossningen i Karlskoga igenRegionens krav för att öppna BB: ”Faller på sin egen orimlighet”

Artikeltaggar

Anna NordqvistBB-fråganFörlossningKarlskogaModeraternaPatrik NyströmSverigedemokraternaVänsterpartietVård och omsorg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.