Hoppa till huvudinnehållet

KLART: Förlossningen i Karlskoga öppnar

Publicerad:
Arkivbild. Två år efter stängningen av avdelning Q, protesterade barnmorskorna utanför Lasarettet. Barnmorskan Frida Gunnarsson var en av de som var med.
Arkivbild. Två år efter stängningen av avdelning Q, protesterade barnmorskorna utanför Lasarettet. Barnmorskan Frida Gunnarsson var en av de som var med. Foto: Kajsa Juslin

Under torsdagen gick Anna Nordqvists (M) motion om att skyndsamt återöppna förlossningen i Karlskoga igenom i regionfullmäktige. Det innebär att förlossningen ska ha öppnat innan sista december 2026. Men champagneskålen får vänta.

– Jag är så otroligt glad över att Regionfullmäktige idag har ställt sig bakom mitt förslag, jag kan nästan inte tro att det är sant! Vi har kämpat så många år för detta vi Moderater tillsammans med Vänsterpartiet, Sverigedemokraterna och Liberalerna, säger Anna Norqvist (M), oppositionsråd, ett pressmeddelande.

För Nordqvist är det viktigt att Örebro region län kommer att kunna erbjuda två förlossningsmottagningar. Hon menar att det kommer innebära större trygghet med ökad tillgänglighet med fler vårdplatser.

– Nu blir en återöppning av förlossningsverksamheten i Karlskoga äntligen verklighet inom en inte alls för avlägsen framtid, säger Nordqvist.

Skålar inte ännu

Hon menar att styret med Socialdemokrater, Centerpartiet och Kristdemokrater i spetsen och som stängde förlossningen i Karlskoga för fyra år sedan – sent omsider äntligen tänkt om.

– Min första motion som lades 2019 om återöppning fick inte bifall men skam den som ger sig. Men vi skålar inte i champagne och gråter glädjetårar förrän bandet är klippt vid invigningen av nyöppningen, säger Anna Nordqvist och fortsätter:

– Andreas Svahn (S), ordförande för regionstyrelsen, lovade för något år sedan att när vi öppnar igen ska det bli med pompa och ståt, jag tar hans ord på det. Jag kommer följa utvecklingen inom hälso- och sjukvårdsnämnden så att beslutet verkställs.

Under debatten i regionfullmäktige visade Anna Nordqvist tecken på, trots att hon visste att motionen hade brett stöd, att hon ändå inte riktigt vågar tro på att minoritetsstyret kommer hålla sitt ord.

– Är det bara ett spel för gallerierna eller kan ni lova regionfullmäktiges ledamöter och länet övriga invånare idag att ni kommer att verkställa beslutet återöppna beslutet innan mandatperiodens slut? undrade Nordqvist.

Hon fick ett raskt men inte ett helt entydigt svar.

– Det är lite tråkigt att du misstänkliggör oss i detta. Jag har så pass respekt för den här församlingen, som är det högst beslutande organet som fattar det här beslutet, då ska det följas så gott det går, replikerade Behcet Barsom (KD), hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande.

Det tidigare beslutet om att återöppna förlossningen i Karlskoga från 2019 hade en tioårsplan som innebär ett öppnande 2029.

Motionen gick igenom men med ett tilläggsyrkande från Vänsterpartiet som önskade att Region Örebro län ska titta på hur Region Jönköping löst frågan om förlossningsvård och neonatalvård i Värnamo.

– Det kände jag mig trygg med att bifalla, säger Anna Nordqvist till Karlskoga Tidning-Kuriren då hon redan varit inne på samma spår.

Kampen om återöppnande har förts av fler då även Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna lämnat in motioner om att återöppna. De har båda kritiserat regionen för hantering av deras motioner som de menar odemokratisk. Patrik Nyström (SD) tycker inte att det spelar någon egentlig roll vilket partis motion som klubbats utan att det handlar om sakfrågan.

– Ett lagarbete som nu har burit frukt. Jag är jätteglad för hur långt vi kommit, säger han.

Läs mer:

Barnmorskorna om återöppning av Karlskogas BB: ”Inte en minut för tidigt”Fler hoppas på förlossning i Karlskoga senast 2026Regionens krav för att öppna BB: ”Faller på sin egen orimlighet”

Artikeltaggar

Anna NordqvistCenterpartietFörlossningJönköpingKarlskogaKristdemokraternaLiberalernaMotionerÖrebroPolitikSverigedemokraternaVänsterpartiet

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.