Svenskbygden Noarootsi eller ”Nya Sverige” i västra Estland är ett stycke fascinerande och bortglömd svensk historia. Den som reser hit får Estlands finaste och mest orörda stränder samt sommaridyllen Hapsal som bonus.
Ülo Kalmpekar på den tvåspråkiga skylten. På både estniska och svenska visas vägen till Roslepps kapell i Nuckö kommun.
– Här ska vi svänga in, säger han på mjukt klingande svenska.
Den estlandssvenska dialekten, som kallas noka, påminner om finlandssvenska i melodin men har många egna ord och uttryck.
Det svenska namnet för området Noarootsi är Nuckö. Historiskt var Nuckö endast en halvö, men Nuckö/Noarootsi är nu hela kommunen inklusive närliggande öar.……
Vi parkerar bilen och går in på den vidsträckta kyrkogården. Stämningen känns säregen. Alla de hundratals korsformade gravstenarna har inskriptioner och minnesord på svenska. Rosleps kyrka var tidigare en ruin med sammanfallet tak. Nu är kyrkan återuppbyggd med hjälp av insamlade medel. Ovanför den vackert renoverade predikstolen har man skrivit ”Ära vare Gud i höjden”.
Den svenska kulturen i västra Estland är mycket gammal. Svenskar har invandrat hit sedan forntiden. Redan på 1200-talet fanns områden i Noarootsi där svenskarna hade en dominerande ställning.
– I vissa socknar bestod befolkningen upp till 96 procent av svenskar, berättar Ülo Kalm.
Han är en eldsjäl som i decennier har arbetat med att bevara den estlandssvenska historien i Noarootsi och är också föreståndare på Aibolands museum i huvudorten Hapsal.
Vi fortsätter att utforska regionen med bil. Vi passerar röda hus med vita knutar, annars ovanliga i Estland. Även äldre omålade knuttimrade hus med vasstak har med gammelsvenska traditioner att göra. Längs kusterna finns nästan inga hus alls.
– Besökare från södra Europa brukar bli väldigt entusiastiska när de märker hur orört det är här, säger Ülo Kalm.
Vi besöker fågelstationen vid Spithamn och Ülo Kalm visar en stor meteoritsten i vattenbrynet, kolsvart och synbart utomvärldslig. Vid Spithamn finns också resterna av en rysk radarstation – gamla radarskärmar ligger och rostar i gräset.
Landskapet påminner lite om Gotland, vilket inte är konstigt. Samma kalkstensgrund som finns på Öland och Gotland fortsätter under havet och dyker upp här i västa Estland. Från Spithamn löper en vidunderlig vit sandstrand i sex–sju kilometer. Inga människor syns till. I regionen finns en rad liknande stränder, sällan besökta.
– Noarootsio anses ha det renaste vattnet i hela Estland. Det är så långt ifrån industrier och större städer, säger Ülo Kalm.
Frågan om vad Noarootsi betyder är inte helt klarlagd. Nya Sverige eller Kniv-Sverige? Det är två alternativa översättningar som historikerna inte kunnat enas om. Kniv-Sverige är den bokstavliga översättningen som skulle kunna ha sin förklaring i att estlandssvenskar i äldre tider ofta bar kniv.
Den en gång så rika estlandssvenska kulturen dog nästan ut 1944, när ryska armén under andra världskriget närmade sig området. Över 7 000 Estlandsvenskar flydde samtidigt. Många andra hade flyttat till Sverige tidigare. Inte helt olikt dagens båtflyktingar i Medelhavet korsade man Östersjön i överlastade små fiskeskutor där 30–40 personer kunde trängas.
I dag har ingen i regionen längre svenska som förstaspråk. Men Ülo Kalm räknar med att ungefär 10 000 människor ändå kan prata svenska här. Gymnasiet i Nuckö kommun har svenska som tillvalsspråk och ämnet är populärt. Det blir tydligt när jag följer med honom och några gymnasieelever till en gammal estlandssvensk skollärares grav vid Nuckö St:a Katarina kyrka. De sjunger en hyllningssång till honom – på svenska.
I vissa socknar bestod befolkningen upp till 96 procent av svenskar
Estlandssvenskar kan numera få tillbaka land som de eller släktingar tidigare ägt. Många har nyttjat erbjudandet för att bygga fritidshus i området. Få har dock flyttat tillbaka på heltid.
– Kanske har för lång tid gått. Många var barn när de flydde och är nu pensionärer.
Vi åker tillbaka till Hapsal, den idylliska sommarstaden söder om Noarootsiregionen. Hapsals gamla trävillor är ofta målade i utsökta färgkombinationer, och pampiga strandpalats i trä sjunger av snickarglädje, där de står på rad längs stadens långa strandpromenad.
På 1800-talet blev Hapsal kurort för gräddan av Tsarrysslands societet. Många menar att staden fortfarande har bäst spa i hela Estland.
Dagens Hapsal är välkomnande och kulturälskande. Det finns gott om bra krogar, mysiga kaféer och flera konstgallerier. Den som någonsin undrat varifrån den Estlandsfödda, svenska illustratören Ilon Wikland hittade sin inspiration till Pippi Långstrump-böckerna kan besöka museet Ilons Wonderland.
Hapsal är också känt för sina festivaler, varav de största, med blues och vintagebilar som teman, äger rum i den stora medeltida Biskopsborgen.
Anders Pihl / TT
Fakta
Hapsal och Noarootsi
Allmänt
Noarootsi/Nuckö är en del av regionen Läänemaa i nordvästra Estland och ligger bara 30 mil från Stockholm. Huvudorten i Läänemaa är Hapsal. Noarootsi betecknar också ett större område i västra Estland.
Resa hit
Flera bolag flyger från Sverige till huvudstaden Tallinn. Det går också färja mellan Stockholm och Tallin samt mellan Kappellskär och Paldiski (cirka fem mil från Tallinn). Från Tallinn kan man ta bil eller buss – Nuckö ligger cirka 10 mil därifrån. För koldioxidutsläpp med olika färdsätt, se sajten ”Klimatsmart semester”.
Bo
+ Dirhami Guesthouse. Prisvärt boende i Nuckö. Strand, fiskrestaurang, hamn med båtutflykter.
+ Roosta. Modern semesteranläggning med stugor och restaurang i Nuckö. Långa och breda Roosta-stranden finns ett stenkast bort.
+ Epp Maria Galerii. Ovanpå ett konstgalleri i Hapsal, som drivs av en känd konstnärsfamilj, finns två underbara lägenheter att hyra.
Äta
+ Hapsal Dietrich. Fina luncher och lika berömda kakor, oftast överdimensionerade.
+ Wiigi Kafé. Lunchkafé listat i White Guide med pålitlig kvalitet och oslagbart läge vid ”viiken” som lagunen i Hapsal kallas.
+ Restoran Kärme Küülik. Goda pajer och pizzor samt läckra smårätter på denna vänliga krog, i Hapsal.
Tips
Fem platser att åka till
+ Aibolands museum, Hapsal. Kallas Rannarootsi muuseum på estländska och visar på ett strålande sätt upp den estlandssvenska historien med texter, bruksföremål, byggnader och båtar. Förhoppningsvis väntar snart en större utbyggnad.
+ Runö. ”Rigabuktens pärla” och Estlands sydligaste ö har härlig natur och svensk kulturhistoria. Kohrsgården är Estlands äldsta bevarade bondgård och har ett långhus med vasstak. Limo räknas som den bästa badstranden i Estland. Färja från Pärnu eller Ösel.
+ Ormsö. Milslånga Ormsö var ett av flera centrum för den estlandssvenska kulturen, vilket Ormsö gårdsmuseum kan informera om. En perfekt cykelö med sin flacka, Gotlandsliknande natur. Båt från Rus nära Hapsal.
+ Odensholm. Hela ön är ett naturskyddsområde med ovanliga strandängar och hög klintkust. Efter svenskarna här finns intressanta ruiner, som Jesuskapellet. Utflyktsbåtar går sommartid från Derhamn.
+ Lyckholms herrgård och museum. Släkten von Rosen byggde denna gård på 1700-talet och nuvarande ättlingen Gustav von Rosen har återuppbyggt den och skapat ett fint hembygdsmuseum i stallet.