Hoppa till huvudinnehållet

Det är planen för att återöppna förlossningen i Karlskoga

Publicerad:
”Vi måste göra det som krävs”, säger Behcet Barsom (KD), ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden.
”Vi måste göra det som krävs”, säger Behcet Barsom (KD), ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden. Foto: Anders Persson

Det finns ett antal frågor för styret i Region Örebro län att tackla för att återöppna förlossningen i Karlskoga. Ett är den att existerande planen för öppnande sträcker sig längre fram än till 2026. Ett annat är oppositionens misstroende.

– Det är tråkigt att man väljer att misstänkliggöra oss. Jag tror inte att det är något parti som inte vill att BB i Karlskoga öppnar, säger Behcet Barsom (KD), ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden.

Det var redan innan beslutet togs som Anna Nordqvist ställde den direkta frågan om det här verkligen är något att lita på. Behcet Barsom menar att det inte finns några alternativ till vad regionfullmäktige har beslutat.

– Den högsta församlingen har fattat beslut om att öppna BB innan mandatperiodens slut. Jag har stor respekt för fullmäktige. Det är vår roll att följa beslut och det gör vi i alla andra frågor så varför skulle vi inte göra det i den här frågan? undrar han.

Det kommer att dröja något innan själva arbetet kommer igång med den nu uppdaterade tidplanen.

– Efter sommaren kan vi återkomma till förvaltningen för att se att det ska bli verklighet, säger Barsom.

Brist på kompetens

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen börjar inte från noll med en ny plan utan kommer att se vad de kan göra utifrån den plan som redan finns när planen var att öppna till 2029.

Redan idag utbildas olika yrkesgrupper som barnmorskor och ST-läkare inom neonatalvård.

– I och med att det är sådan brist över hela landet på den kompetensen så måste vi utbilda och vidareutbilda. Det tar tid att utbilda, därför man har framförhållning, menar Barsom.

Men det är inte bara detta som görs, utan Region Örebro län ser också över möjligheten att rekrytera ny personal.

– Vi måste göra det som krävs.

Han poängterar dock att det inte var de styrande i regionen som stängde förlossningen i Karlskoga.

– Det var professionen som stängde.

Ska inte begränsa sig

Att regionen bedriver patientsäker vård är fortfarande lika viktigt som tidigare.

Det finns några nyckelfrågor att knäcka för att hålla planen.

– Frågan är hur vi kan påskynda och hur vi gör arbetet möjligt.

Behcet Barsom är bestämd på punkten att regionen gör vad de kan för att beslutet ska bli verklighet.

– Arbetet har satts igång för att återöppna. Skillnaden är att korta ned den tidigare planen med ett par år.

Vänsterpartiet yrkade på ett tilläggsyrkande som också bifölls. Det är att Region Örebro län tittar på hur Region Jönköping löst frågan med neonatalvård på sjukhuset i Värnamo.

– Man har tittat på det lite grann redan, men varför begränsa sig till Värnamo? Det ingår i uppdraget att se över hur andra har gjort runt om i Sverige, säger Behcet Barsom och tillägger:

– Det är inte så att Värnamo är okänd för professionen.

Läs också:

KLART: Förlossningen i Karlskoga öppnarTuffa BB-kritiken mot regionen: ”Tankevurpa-deluxe”Fler hoppas på förlossning i Karlskoga senast 2026Barnmorskorna om återöppning av Karlskogas BB: ”Inte en minut för tidigt”V och SD stödjer BB-förslag: ”Inte bara ett parti som kämpat”

Artikeltaggar

BB-fråganBehcet BarsomBeslutFörlossningKarlskogaKristdemokraternaÖrebroRegion Örebro länVänsterpartietVårdVård och omsorgVärnamo

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.