Hoppa till huvudinnehållet

Efter klagomål: Bättre skydd vid inställda flyg

Publicerad:
Nu ska resenärer kunna få pengarna tillbaka snabbare efter inställt flyg. Arkivbild.
Nu ska resenärer kunna få pengarna tillbaka snabbare efter inställt flyg. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Under pandemin blev mängder av flygningar inställda. Och många blev utan ersättning.

Nu ska det bli bättring – resenärer ska få pengarna tillbaka inom 14 dagar. Annars kan resebolaget dras inför domstol.

När gränser stängdes ned och restriktioner infördes under pandemin ställdes en mängd flygningar in. Många fick vänta länge på att få pengarna tillbaka – eller fick inga pengar alls. Särskilt stort problem har det varit bland onlineresebyråer, alltså onlinetjänster som ska söka fram den billigaste flygresan bland olika flygbolag.

Men nu ska det bli ändring. Efter att Konsumentverket fått in ett stort antal ärenden mot onlineresebyråer från missnöjda kunder har de gjort en insats mot de tre bolag som fått flest klagomål. Och bolagen har lovat bättring.

– De har åtagit sig att återbetala konsumenter inom sju dagar från att de fått pengar från flygbolagen, som i sin tur måste betala tillbaka resebyråerna inom sju dagar. Det skulle i praktiken då bli inom 14 dagar som konsumenten ska få pengarna tillbaka, säger Fanny Forsling, jurist på Konsumentverket.

Bättre information

Dessutom ska man som resenär få tydligare information om kontaktuppgifter till bolagen.

– Konsumenter har klagat på att det var svårt att nå de här företagen, efter dialog med dem har de åtagit sig att tillhandahålla telefonnummer och e-postadresser på sina hemsidor, enligt Forsling.

Om bolagen inte håller vad de lovat kan konsumenten vända sig till Konsumentverket, som kan vidta åtgärder.

– Vi kan utfärda förelägganden mot företaget, eller vända oss till domstol om vi inte lyckas komma överens med företaget.

Vanligare med "egen transfer"

Det har också blivit allt vanligare att onlineresebyråerna säljer flygresor med mellanlandning som två separata resor, enligt Konsumentverket. Det innebär att om resenären missar sitt anslutningsflyg på grund av försenat eller inställt flyg på första delen av resan så får man inte automatiskt plats på ett senare flyg, utan får själv stå för resan till slutdestinationen. På biljetterna har det kunnat stå "egen transfer", men inte alla har förstått vad det innebär.

– Konsumenterna ska nu få tydligare information om den här typen av villkor i samband med att man köper resan.

Annika Andersson / TT

Fakta

Så ska flygresenärernas villkor förbättras

Enligt lag ska resenärer ersättas för inställt flyg, men det finns ingen tidsgräns för när onlineresebyråer senast ska betala ut ersättningen. Många klagomål till Konsumentverket gällde därför resenärer som inte fått tillbaka sina pengar efter att deras flyg blivit inställt under pandemin.

Myndigheten har därför genomfört en EU-gemensam tillsynsinsats mot de tre bolag som haft flest klagomål. Bolagen det gäller är Etraveli (har varumärken som Seat24 och Supersavertravel), eDreams (har bland annat varumärket Travellink) och Kiwi.

Bolagen har gått med på att återbetala konsumenter inom sju dagar vid inställda flyg från att de mottagit pengarna från flygbolaget. Flygbolagen ska enligt lag betala tillbaka inom sju dagar.

Bolagen har även gått med på att tydligare informera om sina kontaktuppgifter på sina webbplatser, och att ge bättre information om rättigheter vid inställda flyg.

Om bolagen inte håller vad de lovat kan Konsumentverket vidta åtgärder. Myndigheten försöker i första hand komma överens med företaget så att konsumenten får en rimlig ersättning. Om ingen överenskommelse nås lämnas ärendet över till Konsumentombudsmannen (KO). KO kan utfärda förelägganden mot företag, till exempel förbjuda dem att marknadsföra på ett visst sätt. Om företaget inte följer föreläggandet kan KO dra det till domstol.

Källa: Konsumentverket

Artikeltaggar

ÅtgärderDomstolarEUFlygtrafikKlagomålKonsumentKonsumentverketResor

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.