Hoppa till huvudinnehållet

Man släpade ex-sambo i trapphus – slog henne framför barnen

Publicerad:
En man i Degerfors har dömts för grov misshandel av sin dåvarande sambo. Arrangerad bild.
En man i Degerfors har dömts för grov misshandel av sin dåvarande sambo. Arrangerad bild. Foto: Anders Wiklund/TT

En man i 30-årsåldern har dömts till fängelse efter upprepad grov misshandel av en kvinna, som han var sambo med.

Misshandeln bevittnades vid flera tillfällen av hennes barn.

Mannen, som bor i Degerfors, har dömts till fängelse för en rad brott, som grov misshandel av en kvinna som då var hans sambo. I april 2022 dömdes mannen till skyddstillsyn för misshandel, barnfridsbrott, ringa narkotikabrott och olaga hot.

Nu har mannen dömts igen.

Mannen och kvinnan var i en relation några år och bodde tillsammans under en period. Kvinnan har barn från tidigare förhållanden, som bodde på samma adress.

Barnen ska flera gånger ha blivit vittnen till våldet och hoten mot deras mamma – ett av barnen ska även ha fått hjälpa till att plåstra om henne tillsammans med gärningsmannen efter en misshandel.

Våld mot huvudet

Den åtalade mannen ska vid flera tillfällen ha misshandlat kvinnan i deras gemensamma bostad. Han ska till exempel ha slagit henne i bakhuvudet med ett glasföremål och dragit henne upp för flera trappor genom att hålla i hennes tröja. Han ska även ha spottat och slagit henne i ansiktet.

I åtalet framgår också att mannen ska ha slagit kvinnan i ryggen med ett skohorn, tagit ett grepp om hennes hals och dunkat hennes huvud i en vägg. Mannen ska dessutom ha ofredat kvinnan genom att söka upp henne på jobbet, skicka blombud och meddelanden via Swish och Netflix med uppsåt att kränka kvinnan.

Mannen har även hotat att döda kvinnan och hennes familj. Hotet var riktat till ett av hennes barn.

Nekar brott

Tingsrätten anser att kvinnans redogörelse av brotten varit mycket detaljerade och hon får stöd i bevisningen av bland annat sjukintyg och fotografier. Mannen har nekat samtliga brott och varit motvillig att betala skadestånd till samtliga målsägande.

Mannen – som finns med i 16 avsnitt i belastningsregistret sedan tidigare – har nu dömts till fängelse i 2,5 år för grov misshandel, grov kvinnofridskränkning, barnfridsbrott och olaga hot.

Han ska dessutom betala skadestånd till kvinnan samt barnen. Kvinnan får 172 965 kronor och barnen får 47 800 respektive 41 600 kronor för kränkning, sveda och värk.

Artikeltaggar

BarnfridsbrottBrott, lag och rättDegerforsFängelseGrov kvinnofridskränkningKarlskogaMisshandelOlaga hot

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.