Elisa Östin kände rädsla för höjdhoppsribban för en dryg månad sedan. Nu är hon delad etta i Sverige – efter att ha höjt sitt ”pers” med 35 centimeter under en och samma tävling.
– Jag är också förvånad, säger hon med ett leende.
Karlskoga friidrotts 13-åring Elisa Östin har visat stor mångkampspotential de senaste åren.
Hon har velat börja tävla i just mångkamp, men debuten har ändå dröjt och detta på grund av höjdhoppet.
– Jag hoppade höjd på allvar när jag var liten. Jag slog i ribban och fick problem med ett knä. Det gjorde att jag blev lite rädd.
Elisa valde med tiden att helt sluta tävla i höjd för att minska pressen, men fortsatte att träna på grenen då och då.
– Vi har tränat höjd vissa träningar bara för att jag ska våga. Vi har inte direkt gjort något speciellt.
Vändningen
Karlskogalöftet berättar att det hela vände för ungefär tre veckor sedan.
– Jag kom hit för skojs skull, jag och en kompis, och då gick det jättebra.
Elisa hoppade plötsligt 1,45. Dagen efter ville hon tillbaka till höjdhoppsmattan och testa under mer seriösa former. Då hoppade hon 1,47 – 27 centimeter högre än hennes ”tävlingspers”.
– Mamma filmade och när man ser filmen ser man att jag var helt ”klarade jag verkligen det här?”. Jag trodde jag skulle stanna, men jag hoppade och det gick.
Nästa steg blev att addera höjd till grenprogrammet i Vänerspelen, som avgjordes i Lidköping 17 juni.
Elisa klarade, med marginal, 1,56 på första försöket och var delad F13-etta i Sverige i grenen hon alldeles nyligen kände obehag inför.
Isabella Byberg, Täby IS, har också hoppat 1,56 under 2023.
– Jag har alltid vetat att jag kunnat, men jag har aldrig vågat. Jag har liksom varit rädd för själva ribban, men nu har det ju gått väldigt bra.
”Behövde bara våga”
Elisa hade ett bra försök på 1,58, men stannade på 1,56 och var av förklarliga skäl nöjd ändå.
– När jag hoppade 1,20 var jag högt över. Jag kunde kanske ha klarat 1,50 då också, men jag vågade inte. Det var en så enkel sak egentligen, hjärnspöken... Jag behövde bara våga.
Hur känns det att vara delad etta i Sverige?
– Det känns ju ganska stort ändå, men eftersom jag känner att jag kan bättre och sånt... Jag vet inte riktigt... Jag tänker inte så jättemycket på det.
– Jag känner mig bara glad över att jag äntligen kan göra mångkamp.
Världsungdomsspelen
Elisa kommer att göra sin första mångkampstävling i Kalmar Sommarspel 8–9 juli. Innan dess väntar Världsungdomsspelen till helgen.
Världsungdomsspelen är Europas största arenatävling enligt dess hemsida. I år gör 2 627 friidrottare 6 521 starter, enligt hur startlistorna såg ut på tisdagseftermiddagen.
Elisa ställer upp i sju grenar: spjut, 60 meter, 200 meter, 60 meter häck, höjd, längd, kula. Hon har efter en imponerande säsongsinledning årsbästat i distriktet, i södra Svealand, i sex av de här grenarna.
– Jag ska försöka komma till final i alla grenar, i alla fall i de flesta. Det är ett väldigt stort mål och sen gärna en bra hoppning på höjd. Det vore ju kul.
Vilken gren skulle du säga att du är bäst på nu?
– Ja... Det kanske är höjden nu. Det är nog den jag har störst chans i nu, på Världsungdomsspelen. 60 meter häck också. Det är nog de två – och spjut också... Spjut går också väldigt bra.
Jag läste att du tog silver och två brons i Världsungdomsspelen förra året... Hur går tankarna kring ett guld?
– Det vore jättekul, men det är väldigt hårt motstånd som sagt. Det ska bli kul eftersom det kommer många duktiga från andra länder. Man får se hur det går.
Elisa deltar tillsammans med sex klubbkompisar.
– Det är jättekul att bo på hotell tillsammans och heja på alla under tävlingen. Vi blir som ett kompisgäng tillsammans.
Karlskogalöften tog varsin guldmedalj i stortävlingKarlskogaduo tog 13 medaljerElisa om...
Grejen med mångkamp: ”Det är väl att göra alla grenarna. Jag tycker det kan bli ganska uttjatat att göra en och samma hela tiden. Det är kul att få byta lite, träna olika och sånt”.
Framtidsmålen: ”Jag har inte tänkt jättemycket på det. Det kanske blir mer när man är 15. Jag vet att jag vill mångkamp och att det finns många såna tävlingar. Jag hoppas få medalj i såna, såna saker”.