Hoppa till huvudinnehållet

Så såg "Gertrud" på Vasaskeppet ut

Publicerad:
Forskarna har gjort en ansiktsrekonstruktion av skelett G, även kallad Gertrud, från Vasaskeppet.
Forskarna har gjort en ansiktsrekonstruktion av skelett G, även kallad Gertrud, från Vasaskeppet. Foto: Anneli Karlsson, Vasamuseet/SMTM

"Gertrud" var blond, blåögd och bar troligen en röd yllemössa. Med hjälp av nya dna-analyser har forskarna lyckats rekonstruera hur människor ombord på skeppet Vasa såg ut.

Nya dna-analyser på skeletten från Vasa har gett forskarna fler pusselbitar. Tack vare analyserna vet man nu hår-, hud- och ögonfärg på en individ kallad G, som tidigare troddes ha varit en man men har visat sig varit en kvinna.

En ansiktsrekonstruktion har gjorts på "Gertrud", enligt ett pressmeddelande från Vasamuseet.

"Vi har med nya dna-analyser kommit fram till att individen vi kallar G med stor sannolikhet hade ljust hår, blå ögon och ljus hudton, säger Marie Allen, professor i forensisk genetik vid Uppsala universitet.

Ansiktsrekonstruktionen har gjorts av skulptören och arkeologen Oscar Nilsson i samarbete med Anna Silwerulv, dräkt- och textilforskare på Vasamuseet, som återskapt mössan med hjälp av tygfragment som hittades nära skelettet.

"Jag blev väldigt berörd av att se henne i mössan. Det var som att stå framför henne den 10 augusti 1628. Hon har klätt upp sig för den här färden", säger Oscar Nilsson.

Regalskeppet Vasa sjönk utanför Beckholmen i Stockholms inlopp på sin jungfruresa den aktuella dagen.

Artikeltaggar

ForskningHistoriaStockholmTeknik och vetenskapUppsala universitetVasamuseet

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.