Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Vilka är egentligen ”professionen”?

Publicerad:
Ytterligare ett inlägg i BB-debatten i Karlskoga.
Ytterligare ett inlägg i BB-debatten i Karlskoga. Foto: Christine Olsson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Bechet Barsom upprepar i en intervju i tidningen, som den slipade politiker han är, det mantra som styrande majoritet i regionen upprepat ända sedan man smygstängde förlossningen i Karlskoga för ett antal år sedan.

Ja, jag skriver smygstängde. För vad man gjorde var att börja med att stänga sommartid, en vanlig utmattningsteknik. På den tiden (typ hela 5 år sen) behövde personalen minst 4 veckors sammanhängande semester och det lyckades man inte få ihop i Örebro, så Karlskogas personal beordrades dit. (Några år senare, alltså nu, får man extra betalt om man INTE behöver det) Resultatet blev att tiotalet välutbildad personal lämnade regionen.

Mantrat som återkommer: Det var inte vi som stängde, det var ”professionen”. Som om de alla vore en enda person. Ja, en person i ”professionen” tog det officiella beslutet. En annan person i ”professionen” gjorde sedan en utmärkt plan för att snabbt återöppna förlossningen. Den föll inte i god jord hos andra i ”professionen”, nämligen ett gäng chefsläkare på USÖ som inte har något med förlossningsvård att göra.

Vänsterpartiet fick med ett viktigt tillägg i beslutet i regionfullmäktige häromdagen. Det var att titta på hur Region Jönköping gjorde för att kunna hålla förlossningen öppen i Värnamo. Det gillade inte Barsom riktigt kan man utläsa. Det har man redan ”tittat på litegrann”. Grejen är ju att det har ”professionen” gjort för länge sedan och det vet ni mycket väl. Skulle jag räkna upp de åtgärder som ”professionen” föreslagit för att kunna öppna snabbt skulle denna insändare bli fem gånger så lång.

Barsoms avslutning: ”Det är inte så att Värnamo är okänd för professionen.” Nej, men jag misstänker att den är ganska okänd för er politiker och det misstänkte nog Vänsterpartiet också. Det har blivit uppenbart att ni bara lyssnar på den ”profession” som passar er för tillfället. Annars skulle ni för länge sedan ha brytt er om ”professionens” förslag som har lösningar för återöppnande.

Titti Hansson

Artikeltaggar

FörlossningJönköpingKarlskogaUniversitetssjukhuset ÖrebroVänsterpartietVård och omsorgVärnamo