Hoppa till huvudinnehållet

Avtal sades upp, överklagades och utreddes på nytt – nu får Degerfors säga sitt

Publicerad:
Sedan 2004 samarbetar de båda kommunerna med bland annat kost och städ via folkhälsonämnden. Genrebild
Sedan 2004 samarbetar de båda kommunerna med bland annat kost och städ via folkhälsonämnden. Genrebild Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

Avtalet mellan Degerfors och Karlskoga för kost och städ som ”plötsligt” sades upp av fullmäktige i Karlskoga har nu utretts. Förslagen på lösningar är många och nu ska Degerfors kommun få säga sitt.

– Verksamheten fungerar klockrent, säger Ulrika Lundgren, chef för samhälle- och serviceförvaltningen.

Ändå har valde kommunfullmäktige i Karlskoga att säga upp samverkansavtalet som funnits mellan Karlskoga och Degerfors i december förra året. Det innebär att samarbetet i folkhälsonämnden som kommunerna delat kan komma att upphöra. Degerfors kommun valde att överklaga beslutet.

Anneli Mylly (V), kommunstyrelsens ordförande i Degerfors, var allt annat än glad när Karlskoga ändrade sig.
Anneli Mylly (V), kommunstyrelsens ordförande i Degerfors, var allt annat än glad när Karlskoga ändrade sig. Foto: Anna-Stina Tallmyren

– Vi känner oss inte behandlade med respekt som en samarbetspartner. Vi blir åter överkörda, som vi blev angående gymnasienämnden och även telefonväxeln, sa kommunstyrelsens ordförande, Anneli Mylly, när beslutet togs.

Innan beslutet togs förklarade Ulrika Lundgren bakgrunden följande:

– Var sak har sin tid. Det har fungerat väldigt bra men när kommunallagen ändrades, 2017, så öppnades det upp för andra former av samverkan.

– När vi startade igång vår nämnd 2004 var det enbart den elfte gemensamma nämnden i landet, och det trots att det då hade varit en process som pågått under sex år, så det är en arbetsform som väldigt få kommuner använder sig av. Tiden har förändrat förutsättningarna och vi kände att det var dags att titta på om vi kunde en hitta en bättre samarbetsform.

Flera alternativ

Under våren har samhälle- och serviceförvaltningen i Karlskoga gjort en remissutredning om vilka möjligheter som finns för att driva bland annat kost och städ vidare i kommunerna. I Karlskoga är man nöjd med verksamheten men man har upplevt att det har svårt att styra genom en gemensam lösning som innefattar både Karlskoga och Degerfors.

Var sak har sin tid
Ulrika Lundgren

Så här långt i utredningen har man valt att inte gå vidare med möjligheten till att bilda ett kommunalförbund. Det ansågs inte vara ett lämpligt alternativ. Nu finns en rad olika förslag till samverkansformer och varje förslag har sina för- och nackdelar.

Ett alternativ är att fortsätta med en gemensam nämnd. Ett annat är att helt avsluta folkhälsonämnden. Kommunfullmäktige i Karlskoga gav 20 juni dispens till folkhälsonämnden till att fortsätta utredningen. Ett slutgiltigt förslag ska upp i Karlskogas fullmäktige i november i höst.

Får säga sitt

Från när samverkan sades upp förra året är uppsägningstiden 18 månader och det finns en önskan från folkhälsonämndens sida om att en lösning på plats i god tid innan nästa sommar.

– Vi vill inte lägga oss i utredningen innan Degerfors har sagt sitt, säger Amanda Lindgren (M), ordförande folkhälsonämnden.

Remissutredningen har skickats till Degerfors kommun som har till i slutet på augusti att ge sitt svar.

– Jag vill inte i dagsläget uttala mig i media om den då det pågår en process, säger Anneli Mylly.

Folkhälsonämnden går i graven – Karlskoga bryter avtalet

Artikeltaggar

Amanda LindgrenAnneli MyllyDegerforsDegerfors kommunKarlskogaKommunfullmäktigeKommunstyrelsenModeraternaNämnderÖverklagandenPolitikUlrika LundgrenVänsterpartiet

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.