Hoppa till huvudinnehållet

Här slår Koenigsegg världsrekord – på Örebro flygplats

Publicerad:
Love Tallmyren
love.tallmyren@karlskogatidning.se
Den säregna Koenigsegg Regera producerar 1 500 hästkrafter.
Den säregna Koenigsegg Regera producerar 1 500 hästkrafter. Foto: Koenigsegg

Från 0 till 400 kilometer i timmen och sedan ned till 0 igen – allt inom loppet av 28,81 sekunder. Det extremt snabba världsrekordet slogs av Koenigsegg och en viktig del i det hela tycks ha varit underlaget på Örebro flygplats.

Det var i mitten av juni som den svenska superbiltillverkaren Koenigsegg begav sig till Örebro flygplats för att ta modellen Regera till nya höjder, eller åtminstone nya världsrekordförsök.

Det visade sig bli ett lyckat kraftprov, då man åter kan titulera sig världsrekordinnehavare vad gäller snabbast 0-400-0. Bolaget stoltserar förstås med prestationen i sina sociala medier, där man genom en video kan ta del av den svindlande åkturen.

– Regera, kungen är tillbaka! Vilket otroligt rekord. Vi skapade den här bilen 2014 med en helt unik drivlina utan någon transmission, direktdrift från förbränningsmotorn till hjulen som kompletteras med elmotorerna - en konstruktion som aldrig tidigare skådats, utbrister företagets vd Christian von Koenigsegg.

13 sekunder snabbare än Bugatti

Från stillastående upp till 400 kilometer i timmen på 20,68 sekunder för att sedan tvärbromsa och åter vara stillastående på ytterligare 8,13 sekunder - en tidsrymd som annars är att jämföra med en vanlig handtvätt. På dessa dryga 28 sekunder hann testföraren Markus Lundh färdas 2 061 meter.

Bolaget framhåller att flygrakans släta underlag var en framgångsfaktor, men att Michelins nya ”Cup 2 R”-däck också gjorde att man kunde pressa ned tiden.

Rekordet, som Koenigsegg vid ett flertal tillfällen tidigare förfogat över, innebär att man slår den senaste innehavaren Rimac Nevera med en dryg sekund. Bugatti är ett annan tillverkare av så kallade hyperbilar, som med modellen Chiron skapade rubriker 2017 med samma test utfört på 42 sekunder, något man nu alltså fullständigt krossat med dryga 13 sekunder till godo.

Världsrekordet i sammandrag

Hastigheterna är angivna i kilometer per timme.

0-400-0: 28,81 sekunder

0-400: 20,68 sekunder

400-0: 8,13 sekunder

Bilmodell: Koenigsegg Regera

Kapacitet: 1 500 hästkrafter

Vikt: 1 590 kilogram

Vridmoment: 1 280 newtonmeter

Källa: Koenigsegg

Foto: Koenigsegg

Artikeltaggar

BugattiChristian von KoenigseggMotorMotorsportNöje/KulturRekordÖrebroÖrebro flygplatsÖrebro län

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.