Hoppa till huvudinnehållet

Kommunens satsning uppmärksammas nationellt: ”Kommer gynna alla”

Publicerad:
Karlskoga kommun är en av de första i Sverige att erbjuda full lön till föräldralediga. Arkivbild.
Karlskoga kommun är en av de första i Sverige att erbjuda full lön till föräldralediga. Arkivbild. Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Karlskogas satsning på att erbjuda anställda i kommunen full lön under sin föräldraledighet har nu uppmärksammats nationellt.

– Detta är något som kommer gynna alla parter, säger Christian Vestas, ekonomichef i Karlskoga kommun.

En artikel av Dagens Nyheter tog nyligen upp fördelarna med Karlskoga kommuns satsning, att erbjuda föräldralediga 100 procent av sin lön under föräldraledigheten. Karlskoga kommuns ekonomichef Christian Vestas är personen bakom idén till beslutet, som trädde i kraft tidigare i år, och han menar på att detta är något som kommer gynna alla parter.

– Genom att erbjuda föräldralediga full lön under föräldraledigheten, gynnas hushållsekonomin men är även en stor vinst för oss som arbetsgivare och kommun. Vår vision är att detta kommer bidra till att Karlskoga kommun blir en mer attraktiv arbetsplats som lockar ny arbetskraft, förklarar Vestas och fortsätter:

– Jag tror även att det, i det långa loppet, kan vara en bidragande faktor till att vi som kommun växer. Genom att erbjuda full lön under föräldraledigheten blir inte hushållens ekonomi lika drabbat när familjen växer, vilket gynnar barnafödandet.

Två alternativ

Beslutet om att erbjuda full lön togs under hösten 2022 och trädde i kraft den första januari i år. Tidigare har anställda i kommunen erbjudits 90 procent av sin sjukdomsgrundande inkomst under föräldraledigheten, och det erbjudande finns fortfarande som ett alternativ.

– Den anställda får själv bestämma huruvida personen vill få ut 100 procent av sin lön, eller 90 procent av sin sjukdomsgrundande inkomst. Hittills har alla valt det första alternativet, berättar Vestas.

Christian Westas, ekonomichef i Karlskoga kommun, menar på att satsningen kommer gynna alla parter. Akrivbild.
Christian Westas, ekonomichef i Karlskoga kommun, menar på att satsningen kommer gynna alla parter. Akrivbild. Foto: Kajsa Juslin

Kravet som finns på den anställda är att personen ska ha en heltidstjänst i kommunen, ha varit anställd i 180 dagar innan föräldraledigheten träder i kraft samt arbeta kvar i minst ett halvår efter avslutat föräldraledighet.

– Skulle personen säga upp sig innan det har gått ett halvår efter avslutat föräldraledighet kommer personen i fråga att bli återbetalningsskyldig, förklarar Vestas.

Sex månader

Erbjudandet om full lön under föräldraledigheten innefattar att den anställda får 80 procent utbetalt från försäkringskassan, och att kommunen sedan betalar ut resterande belopp. Ersättningen kan fås i högst sex månader och inte efter att barnet man är föräldraledig åt har fyllt två år.

Hur finansieras detta?

– Det är avsatt pengar i kommande årsbudgetar för detta. Vi har räknat på att det kommer kosta kommunen ungefär fyra miljoner per år. Men med en årsomsättning på över 2,4 miljarder är det ett inte ett ekonomiskt problem, svarar Vestas och fortsätter:

– Vi ser det här beslutet som en stor vinst, inte minst för jämställdheten. Tidigare har personen med lägst lön tagit ut flest föräldradagar, nu tror vi att den skillnaden minskar. Det kommer också gynna den framtida pensionen för personen som tar del av erbjudandet, eftersom vi betalar in pension under föräldraledigheten också.

Röstade ja till förslaget om full lön vid föräldraledighet

Artikeltaggar

ArbeteChristian WestasFöräldraledighetKarlskogaKarlskoga kommunLönerPrivatekonomi

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.