Hoppa till huvudinnehållet

Båtfolkets sommar säkrad – ramperna öppna

Publicerad:
Den nya iläggningsplatsen vid Aggerudsvikarna är klar för att användas.
Den nya iläggningsplatsen vid Aggerudsvikarna är klar för att användas. Foto: Maiken Kettil Schough

Goda nyheter för alla båtentusiaster. Nu är de nya iläggningsplatserna vid Boforsudden och Aggerudsvikarna öppna för allmänheten. Det har varit hårt slit för att få dem plats men helt klart värt mödan.

– Det är så häftigt att stå här när det händer så mycket, säger Martin Hårsmar (M), ordförande samhällsbyggnadsnämnden, när han står vid iläggningsrampen i Aggerudsvikarna.

Husen håller på att byggas för fullt, en park i närheten ska få nya möbler och det som länge varit teoretiska planer börjar hamna på plats. Mitt i allt finns rampen, med tillhörande trailerparkering, och den är helt färdig och klar att användas.

– Det bara en tydligare skylt som ska upp vid parkeringen, säger Daniel Berg, projektkoordinator på Karlskoga kommun.

Daniel Berg lägger i den plåtbottnade båten med elmotor vid den nya iläggningsplatsen i Aggreudsvikarna. Den ligger mellan de nya bostadsrätterna som skjuter ut på vardsin sida i viken.

Daniel Berg, projektkoordinator, och Ulrika Lundgren, förvaltningschef för samhälle- och service.
Daniel Berg, projektkoordinator, och Ulrika Lundgren, förvaltningschef för samhälle- och service. Foto: Maiken Kettil Schough

Båten har varit en ständig följeslagare i cirka tre år. När förarbetena drog igång för de nya områdena, bland annat runt BRF Ankaret i Aggerudsviken, började ett intensivt arbete för honom. Kommunen var tvungen att lägga ned en så kallad siltgardin när de stora muddringsarbetena drog igång. Gardinen var ett måste för att muddringen inte skulle grumla vattnet i Möckeln. Varje dag i tre år har gardinen behövt tillsyn av de som varit ansvariga.

– Oavsett om det har varit julafton eller inte. Daniel har gjort ett fantastiskt jobb, säger Ulrika Lundgren, förvaltningschef samhälle- och service.

Effektiv gardin

Det tar sin tid innan partiklarna som grumlat vattnet i viken lägger sig till rätta på bottnen och att vattnet blir klart igen.

– Gardinen är så effektiv att vattenkvaliteten blir en innanför gardinen och en utanför, berättar Daniel Berg.

Det tog också tid innan länsstyrelsen godkände att gardinen togs bort.

– Vi var tvungna att göra fem vattenprov, säger Daniel Berg.

Daniel ber alla passagerare att sätta sig och drar sig längs bryggkanten för att få ut båten. Den glider ut fint innan elmotorn drar igång.

Martin Hårsmar (M), ordförande samhällsbyggnadsnämnden, är glad för att bryggorna äntligen är klara.
Martin Hårsmar (M), ordförande samhällsbyggnadsnämnden, är glad för att bryggorna äntligen är klara. Foto: Maiken Kettil Schough

– Vissa har börjat använda bryggorna redan och det är jätteroligt och därför kör vi en smyginvigning, säger Ulrika Lundgren som hoppas att ännu fler ska använda bryggorna i sommar.

Den eldrivna båten går inte fort utan puttrar på i två knop. Å även om den inte erbjuder fart är det möjligt att föra ett samtal utan att skrika. Arbetet med att få bryggorna på plats har varit intensivt.

Iläggninsrampen vid Boforsudden med Martin Hårsmar (M), Ulrika Lundgren och Daniel Berg.
Iläggninsrampen vid Boforsudden med Martin Hårsmar (M), Ulrika Lundgren och Daniel Berg. Foto: Maiken Kettil Schough

– Först trodde vi att det skulle gå att behålla vissa delar av den gamla bryggan vid Boforsudden men det var inte möjligt, Ulrika Lundgren.

Så det har varit en del överraskningar längs vägen. När båten lägger till vid bryggan vid Boforsudden är det tomt på stora båtar men en familj kör med en radiostyrd båt som det går undan med. Den slår helt klart kommunens.

– Tanken är att tre båtar ska kunna lägga till här, säger Daniel Berg och fortsätter:

– Man ska kunna dra sig längre in längs bryggan så att fler ska kunna lägga till.

Det har hunnit komma synpunkter på att iläggningsbryggan vid Boforsudden är vänd åt fel håll. Men det finns det en plan med.

– Vissa tycker att L:ett (som bryggan är formad som reds anm.) ligger fel. Men det är för att skydda mot de värsta vågorna och för att det ska bli lättare att lägga i, förklarar Daniel Berg.

Artikeltaggar

BåtarBoforsuddenDaniel BergKarlskoga kommunMartin HårsmarMöckelnModeraternaTrafikUlrika Lundgren

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.