Hoppa till huvudinnehållet

Kemab: ”Inget avloppsnät klarar den mängden vatten”

Publicerad:
Reporter Per Lindgren
Per Lindgren
per.lindgren@kt-kuriren.se
Skyfallet orsakade översvämning i källaren på ett 20-tal fastigheter i Karlskoga.
Skyfallet orsakade översvämning i källaren på ett 20-tal fastigheter i Karlskoga. Foto: Per Lindgren

På söndagsmorgonen var det ett 20-tal fastigheter som drabbades av översvämning i källaren efter ett kraftigt skyfall. Peter Jarl berättar om vilka åtgärder Kemab har vidtagit och vad som är viktigt att tänka på som drabbad.

Några områden var mer utsatta än andra när skyfallet drog in över Karlskoga och orsakade översvämningar.

– Det hände främst runt Spelgatan och Myrtorpsvägen. Vid Myrtorpsägen var det Kilstabäcken som hade svämmat över och gjorde att det rann in vatten i källaren på intilliggande fastigheter, säger Peter Jarl som är marknads- och kommunikationschef på Karlskoga Energi och Miljö (Kemab).

Kemabs personal åkte ut och dämde upp bäcken för att förhindra fortsatta översvämningar i området.

Byggt en damm

När det gäller området runt Spelgatan har man där i många år haft problem med översvämningar vid skyfall. Därför har Kemab byggt en damm som ska kunna ta emot vatten vid höga flöden.

Peter Jarl konstaterar att dammen har fungerat. Problemet är att när dammen byggdes började man även bygga om ledningsnätet så att vattnet ska ledas till dammen - men det arbetet är inte klart än.

– Men hade vi inte haft dammen hade vi förmodligen haft betydligt större problem i dag än vi har. Vi behöver bygga om ledningarna så att de verkligen leder ut vattnet i dammen fullt ut. Många ledningar gör det redan i dag, men inte alla. Det här jobbar vi med kontinuerligt.

Vart tionde år

Enligt Peter Jarl har Kemab sedan 1990-talet på olika sätt har jobbat med att förhindra översvämningar. Han konstaterar också att i princip alla Sveriges kommuner har samma problem vid skyfall.

Bakgrunden är att många VA-nät byggdes runt 1960-talet och dimensionerades för att klara att ta emot ungefär 60 millimeter på ett dygn.

– Sedan dess har mycket hänt i och med klimatförändringarna. Vi får mycket mer nederbörd på kortare perioder i dag. Vi har haft mätningar som visar på mellan 80 och 100 millimeter på en timme, så det är jättestor skillnad mot 60 millimeter på ett dygn. Det klarar varken våra eller någon annan svensk kommuns vattenledningar.

Duplicerar ledningar

Peter Jarl berättar att när man bygger nytt VA-nät i dag har man en ledning för avloppsvatten och en ledning för dagvatten, alltså det som kommer som regn via stuprör, asfalterade ytor och annat. Så gjorde man inte förr, utan hade en ledning för båda.

– I mitten av 90-talet började vi duplicera ledningar, alltså att dela upp det så vi har en för dagvatten och en för avloppsvatten.

Det är ett arbete som pågår hela tiden, men som tar mycket lång tid innan det är klart.

– Det handlar om nästan hela Karlskogas VA-nät, så det är ett jättearbete. Vi jobbar på med det så mycket vi kan.

Viktigt att anmäla

Peter Jarl lyfter två saker som är viktigt att göra om man drabbats av översvämning på grund av regnvädret.

– Det första är att man ska anmäla det till sitt eget försäkringsbolag. Det andra är att man ska anmäla det till oss på Kemab. På vår hemsida har vi en blankett som man ska fylla i. När man har gjort de två anmälningarna kommer vårt försäkringsbolag att ha kontakt med kundens försäkringsbolag och göra en utredning så att allt går rätt till. Därefter får kunden någon typ av besked från sitt försäkringsbolag.

Läs också:

Stor vattenskada i Möckelngymnasiets källare

Artikeltaggar

DagvattenKarlskogaKemabMiljöPeter JarlSpelgatanVattenVäderÖversvämningar

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.