Hoppa till huvudinnehållet

Fritidsbanken nominerad till Årets klimathjälte: ”En otroligt viktig aktör”

Publicerad:
Kimmie Åhlén är inte jätteförvånad över nomineringen.
Kimmie Åhlén är inte jätteförvånad över nomineringen. Foto: Oscar Gustavsson

Fritidsbanken Sverige lånar ut sportprylar till alla som behöver. Den ideella föreningen vill ge alla möjligheten till ett liv i rörelse oavsett resurser.

I år slår de rekord och lånar ut över 800 000 fritidsprylar utan kostnad till den som behöver.

Nu har Värmlandsinnovationen blivit nominerad till Bixia klimathjälte 2023 och har chans att vinna stipendium på 250 000 kronor.

2013 slogs portarna upp för den första Fritidsbanken. Idag finns Fritidsbanken i 116 andra kommuner.

Det hela började med att diakon Carina Haak i sin roll i Svenska kyrkan tog emot samtal från föräldrar som valt att sjukskriva sina barn från skolan på friluftsdagar eftersom de inte hade möjlighet att skicka med barnen utrustning. Där och då föddes idén om att samla in och låna ut utrustning.

Fritidsbanken Sverige äger konceptet och varje kommun finansierar den lokala verksamheten med lokaler och personal. Sedan samlas utrustning in från privatpersoner, föreningar och företag.

Klimatet är en nyckelfråga för elbolaget Bixia, som står bakom stipendiet. I år var intresset för klimatstipendiet rekordstort. Över 350 nomineringar skickades in, vilket är 60 procent mer än i fjol.

Fritidsbanken är en viktig aktör i kampen att nå klimatmålen
Kimmie Åhlén

När Kimmie Åhlén, fritids- och idrottsutvecklare i Kristinehamn nås av nyheten att så många nomineringar kom in, blir han inte jättechockad.

– Vad häftigt. Men jag tycker inte det är jätteförvånande, men såklart jätteroligt. Jag tycker själv att Fritidsbanken är en otroligt viktig aktör i kampen att nå klimatmålen, säger han.

Han syftar på strategin man använder sig av genom att samla in grejer som kanske ligger bortglömda i förråd och istället kan komma andra till användning.

– Istället för att köpa nytt. Då minskar vi vår överkonsumtion. En stor del av överkonsumtionen handlar om sport och fritid och idrottsprylar, säger han och tillägger:

– Det är viktigt både för klimatet och för den socioekonomiska utsattheten. Barn, ungdomar och vuxna som inte har möjlighet att åka skidor till exempel för de har inte råd att köpa eller hyra utrustning. Fritidsbanken är med och gör stor nytta. Man resonerade så med bibliotek en gång i tiden.

Vinnaren kommer att utses av Bixias hållbarhetsteam och offentliggöras under sensommaren.

Artikeltaggar

FritidsbankenKlimatMiljöNomineringar

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.