Hoppa till huvudinnehållet

Fritidsbanken och Aloha aktiverar badgästerna i Sandviken

Publicerad:
Reporter Helena Lundberg
Helena Lundberg
helena.lundberg@kt-kuriren.se
Fritidsbankens släpkärra står redo vid Sandviksbadet, fullastad med prylar för utlåning.
Fritidsbankens släpkärra står redo vid Sandviksbadet, fullastad med prylar för utlåning. Foto: Helena Lundberg

Ett nytt samarbete gör kan badgäster vid Sandviksbadet kan låna prylar av Fritidsbanken hela sommarlovet. Och för den som vill delta i aktiviteter finns också Aloha Karlskoga på plats.

På stranden vid Sandviksbadet håller Anastasia Lindeman, ansvarig för Aktiva kvinnor i Karlskoga, Akka, kaféer på att städa undan lite skräp, något de gör minst en gång om dagen.

Nyligen öppnade Akka upp kiosken som ligger i anslutning till stranden och kommer ha bemannat där varje dag, även helger, hela sommarlovet.

– Det är både personal från Akka och sommarpraktikanter, säger Anastasia.

Det varma och soliga vädret som drog in under sommarlovets första veckor har lockat många badgäster till olika stränder och inte minst lockas familjer av det långgrunda vattnet vid Sandviksbadet.

Låna över dagen

AKKA har nyligen inlett ett samarbete med Fritidsbanken för att möjliggöra för fler att låna utrustning till olika aktiviteter. Därför finns där nu en släpkärra som innehåller saker som tennis- och badmintonracket, nät för olika bollsporter, fotbollar, basketboll och målbur.

Men det är lång ifrån bara sportartiklar som väntar på att bli utlånade. För den som vill ha lite mer stillsamma aktiviteter finns kubbspel, boccia, plockepinn, krocket och frisbee. Och för den som behöver finns även simdynor och flytpinnar.

– Man säger bara till i kaféet vad man vill låna och sen kan man ha det under dagen, berättar Anastasia Lindeman som ansvarar för Akkas kaféer i Karlskoga.

Även om prylarna på släpkärran endast kan lånas över dagen kan man som vanligt låna saker upp till 14 dagar.

– Då behöver man bara åka till Fritidsbankens kontor på Skogsrundan. Vi kan inte långtidsutlåna från oss, det blir svårt att hålla ordning på sakerna då, säger Anastasia.

Aloha Karlskoga

Nere på stranden i Sandviken finns strandvärdarna John Stening och Abdi Hassan. Båda har nyligen slutat nian och ingår i sommarprojektet Aloha Karlskoga.

I deras sommarjobb ska de hjälpa besökare på stranden genom att svara på frågor och anordna olika aktiviteter. Och liksom Anastasia och övriga på Akka håller de stranden ren från skräp.

Abdi Hassan och John Stening sommarjobbar vid Sandviksbadet för Aloha Karlskoga.
Abdi Hassan och John Stening sommarjobbar vid Sandviksbadet för Aloha Karlskoga. Foto: Helena Lundberg

Även de har lite låneprylar med sig som badgäster kan låna och för den som vill testa har de även med sig SUP-brädor som man kan hyra.

– Det är kul, även om det är ganska lugnt på utlåning just idag, säger de.

Aktiviteterna som John, Abdi och övriga strandvärdar i Karlskoga anordnar kommer genomföras även molniga dagar och man välkomnar därför besökare till stränderna oavsett väder.

– Vi kommer ha någon aktivitet varje vardag, antingen i Sandviken eller vid Näset, säger Martin Ärlandsback, projektledare för Alhoa Karlskoga.

Komplett aktivitetsschema för Aloha Karlskoga finns på kommunens hemsida.

Fritidsbanken nominerad till Årets klimathjälte: ”En otroligt viktig aktör”

Artikeltaggar

Fritid och livsstilFritidsbankenKarlskogaSandviksbadet

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.