Hoppa till huvudinnehållet

Länet tar storkliv på nationell ekorankning

Publicerad:
Love Tallmyren
love.tallmyren@karlskogatidning.se
En dryg femtedel av länets jordbruksmark klassas som ekologisk.
En dryg femtedel av länets jordbruksmark klassas som ekologisk. Foto: Love Tallmyren

Örebro län tar rejäla kliv på vägen mot ett mer hållbart djurhållnings- och jordbruksarbete. Det här avslöjar nya siffror från Krav som placerar länet på en nationell fjärdeplats vad gäller just detta.

Det är den årligt återkommande så kallade ekorankningen från organisationen Krav som nu ger Örebro län en hög placering.

Under fjolåret var 34 procent av länets djur ekologiskt hållna samtidigt som en dryg femtedel, 22 procent, av jordbruksmarken användes för ekologisk odling och bete. Medan den första siffran är klart över rikssnittet om 22 procent så är den senare mer i linje med landet som helhet, där 20 procent av jordbruksmarken är ekologisk.

Värmland i topp

Jonas Carlberg, näringspolitiskt ansvarig på organisationen, menar att ett ekologiskt jordbruk är gynnsamt utifrån ett flertal aspekter.

– Örebro län ligger högt både när det gäller ekologisk djurhållning och användning av åker- och betesmarker. I ett ekologiskt jordbruk mår djuren bra samtidigt som klimatpåverkan minskar och den biologiska mångfalden gynnas. Ekologiska metoder stärker också jordbrukets motståndskraft mot exempelvis torka, säger Carlberg, i ett pressmeddelande.

Årets topplacering innebär också att traktens jordbrukare bättrat sig rejält jämfört med förra årets rankning, då länet hamnade på en nationell niondeplats.

– Krav-bönder tar ett särskilt stort ansvar för djurens välbefinnande och för att skapa ett långsiktigt hållbart jordbruk. Det är nödvändigt för att tackla de stora utmaningarna som klimatkrisen, kemikalier i naturen och en minskad artrikedom medför, fortsätter Carlberg.

Toppar listan gör Värmlands län, där 34 procent av jordbruksmarken är ekologisk och hela 40 procent av djuren är ekologiskt hållna.

Knappa marginaler gjorde kravmärkningen ofruktsam

Ekorankningen i urval

Örebro län och angränsande regioner inklusive ekorankning. Andel angivs i procent.

1. Värmland

Andel ekologisk jordbruksmark: 34

Andel ekologiskt hållna djur: 40

2. Dalarna

Andel ekologisk jordbruksmark: 31

Andel ekologiskt hållna djur: 31

4. Örebro

Andel ekologisk jordbruksmark: 22

Andel ekologiskt hållna djur: 34

6. Östergötland

Andel ekologisk jordbruksmark: 27

Andel ekologiskt hållna djur: 29

7. Västra Götaland

Andel ekologisk jordbruksmark: 26

Andel ekologiskt hållna djur: 29

8. Södermanland

Andel ekologisk jordbruksmark: 23

Andel ekologiskt hållna djur: 30

9. Västmanland

Andel ekologisk jordbruksmark: 20

Andel ekologiskt hållna djur: 31

Rikssnitt

Andel ekologisk jordbruksmark: 20

Andel ekologiskt hållna djur: 22

Källa: Krav

Artikeltaggar

EkologisktJordbrukKRAVLantbrukMiljöVärmlands länÖrebro län

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.