Hoppa till huvudinnehållet

Möckeln Energi ett av de bästa miljöprojekten på mycket länge

Publicerad:
Peo Linder,  Degerfors Energi, svarar på insändare om Möckeln Energi.
Peo Linder, Degerfors Energi, svarar på insändare om Möckeln Energi. Foto: Henrik Holmberg / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Svar på insändare ”Högre tariffer för Degerforsborna”

Din insändare är både felaktigt och vilseledande. Vilket är synd eftersom Möckeln Energi är ett miljöprojekt. Vilket också är anledningen till att Naturvårdsverket lämnat ett Klimatklivsbidrag på nästan 61 Mkr till projektet. Vilket är det högsta bidraget som någonsin har beviljats i Örebro län och Värmlands län! Det säger en del om vilket bra miljöprojekt detta är.

Insändaren som besvaras:

Högre tariffer för Degerforsborna

Gällande den ekonomiska delen så innebär Möckeln Energi en planerad investering på ca 21,6 Mkr för Degerfors Energi andel. Detta motsvarar andelen av ägandet i Möckeln Energi (30 %), efter avdraget för Klimatklivspengarna från Naturvårdsverket. Den investeringen kommer förutom att ge klimatnytta även bidra till årligt minskade driftskostnader för Degerfors Energi.

Att lägga ned Degerfors fjärrvärmecentral har aldrig diskuterades - ett sådant påstående är rent vilseledande. Det skulle dessutom ta bort hela miljöpoängen med projektet, eftersom detta bygger på att respektive ägare (Karlskoga eller Degerfors), kör den miljömässigt bästa och billigaste produktionen vid varje givet tillfälle.

Slutligen, när det gäller fjärrvärmepriset och dess utveckling så är den enskilt största påverkan just nu priset på bränsle. Främst skogsråvara. Detta eftersom byggnationen i Sverige bromsar in kraftigt, och detta påverkar tillgången på skogsråvara, vilket i sin tur driver upp priserna på råvaran, vilket då påverkar priset på fjärrvärmen. Så hur priset på fjärrvärmen kommer se ut över tid går inte att svara på idag. Men att det kommer vara ett stabilare pris i Degerfors som en följd av samarbetet med Möckeln Energi – det vet vi med säkerhet!

Vad gäller kostnaderna för att dela isär alla tre verksamheterna på en gång i stället för att vänta in nästa krav från EU (som troligtvis kommer inom något år) är att dra på sig samma kostnader en gång till då samma process ska upprepas. Nu får vi tre bolag som redovisas separat och vi får en tydlighet och administrativt mycket effektivare struktur. Att ha ett bolag liggandes bredvid blir otydligt och rörigt. Totalt, kostnadsmässigt blir det ingen skillnad enligt PWC.

Peo Linder, ordförande i Degerfors Energi

Artikeltaggar

ByggnationDegerforsEkonomiEUFjärrvärmeInvesteringarMiljöMöckelnNaturvårdsverketÖrebro länPeter Nyström