Hoppa till huvudinnehållet

Varför denna rädsla för män i kvinnokläder?

Publicerad:
Foto: Claudio Bresciani/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Dragqueens fortsätter att uppröra. I helgen var det Birgitta Malmberg som i sin krönika anser att de är ”…en grupp med särintressen, som medvetet går ut för att påverka våra barn.”

Hon menar också att sagostunder med dragqueens skulle vara motsatsen till Jesus starka ställningstagande ”Låt barnen komma till mig och hindra dem inte”.

För mig är detta så obegripligt att jag inte vet var jag ska börja.

För det första kan vi konstatera att män klätt ut sig till kvinnor sedan antiken. Antigone, Medea, Fedra, Lysistrate och alla deras medsystrar spelades av män. Om du gick på Shakespeares teater The Globe var det män som spelade alla roller.

I mitten av 1970-talet startade Christer Lindarw och Lasse Flinckman After Dark, och även om jag bara var 10 år då har jag inget minne av att detta ansågs ”farligt” för oss barn. Under de årtionden som gått har de tvärt om blivit en etablerad del av Nöjessverige. Hur många barn har inte sett ”La dolce vita” som de tävlade med i Melodifestivalen?

Filmerna Tootsie, Welcome Mrs Doubtfire, Klinger i Mash… inte kan jag påminna mig något prat om att det var skadligt?

Så varför denna plötsliga – och enligt mig helt omotiverade – rädsla för män i kvinnokläder?

När det gäller Jesus och bibeln är jag inte lika duktig på att citera den som andra. Jag läser den, jag tänker och jag reflekterar. Jag är konfirmerad och jag är trygg i min tro, och jag har tillbringat en massa timmar med att diskutera med min farmor som var djupt troende.

Jag har landat i att det finns citat som stödjer i stort sett vilka åsikter som helst om du läser bibeln. Du har den stränge, dömande, krävande guden i Gamla testamentet och du har den förlåtande, älskande och förstående Jesus i Nya testamentet.

Den som stöttat mig genom livet är den älskande och förstående Jesus. Han har hjälpt mig tillbaka upp på fötterna i motgångar och sorg. Han har försäkrat mig att jag inte är ensam. Oavsett hur jag ser ut, vem jag älskar eller vad jag har på mig.

Min övertygelse är att det vi ska rätta oss efter är den Gyllene regeln; ”Allt vad ni vill att människorna skall göra för er, det skall ni också göra för dem”.

Och det gäller alla.

Den amerikanska skådespelaren Wanda Sykes sammanfattar det allra bäst. (fritt översatt)

”Så länge inte en dragqueen går in i en skola och slår ihjäl åtta barn med en kopia av ”To kill a mockingbird” tror jag att ni fokuserar på fel sak”.

Just så.

Artikeltaggar

After DarkBibelnEtik och religionFilmerGudJesusMédéaSkådespelare