Hoppa till huvudinnehållet

Påskupplopen: HD godkänner nya prövningar

Publicerad:
Högsta domstolen ger två Karlskogabor rätt till omprövning i hovrätten gällande fängelsedomarna för påskupploppen i Örebro. Genrebild.
Högsta domstolen ger två Karlskogabor rätt till omprövning i hovrätten gällande fängelsedomarna för påskupploppen i Örebro. Genrebild. Foto: Magnus Andersson/TT

Två män i Karlskoga som dömts för grovt sabotage mot blåljusverksamhet under kravallerna i Örebro i april 2022 har fått rätt till nya prövningar i hovrätten.

Det beslutar Högsta domstolen.

Det handlar om ett 20-tal dömda personer efter upploppen i Sveaparken i Örebro den 15 april 2022 som får nya prövningar, efter beslut i Högsta domstolen. Bakgrunden är en dom från mars i år, som innebar att två män som dömts för grovt sabotage mot blåljusverksamhet fick sänkta fängelsestraff.

Nyligen rev högsta domstolen även upp hovrättens domar i två liknande mål, efter påskupploppen i Skäggetorp i Linköping.

Tre män i 30-årsåldern som bor i Karlskoga respektive Degerfors har sedan tidigare dömts i hovrätten till flera års fängelse för inblandning i påskuploppen i Sveaparken. Mannen som bor i Degerfors får inte prövningstillstånd av Högsta domstolen, utan hovrättens fängelsedom på fem år kvarstår. Riksåklagaren hade dock yrkat på att höja straffet till sex år i fängelse.

Fortsatt häktade

Männen i Karlskoga har beviljats prövningstillstånd i hovrätten och ska vara fortsatt häktade.

De dömdes i hovrätten till fyra år och sex månader respektive sex år i fängelse. Riksåklagaren har yrkat på längre straff för en av männen och att prövningen mot honom ska avgöras i Högsta domstolen.

Nu är det upp till hovrätten att ”ta ställning till frågor om justering av gärningsbeskrivning och åberopande av ny bevisning” skriver Högsta domstolen i beslutet.

Läs också:

HD sänker straff efter påskupploppKarlskogabröderna fick fängelsestraff efter upploppHovrätten sänker straffen för två av de lokala männen efter upploppetRapport: Polisen får hård kritik efter upploppet i ÖrebroTre män från Karlskoga och Degerfors misstänks för grovt sabotage mot blåljus

Artikeltaggar

Brott, lag och rättDegerforsDomstolarFängelseKarlskogaÖrebro

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.