Hoppa till huvudinnehållet

Planen på höghus väcker ilska – så påverkas Lasarettskogen

Publicerad:
Planerna på höghus är högst teoretiska än så länge menar Martin Hårsmar (M), ordförande samhällsbyggnadsnämnden.
Planerna på höghus är högst teoretiska än så länge menar Martin Hårsmar (M), ordförande samhällsbyggnadsnämnden. Foto: Maiken Kettil Schough

Att området vid Lasarettskogen kan komma att bebyggas har väckt starka känslor hos karlskogingarna. Kritiker till förslaget menar att det riskerar att förstöra ett av få grönområden som finns kvar i Karlskoga.

– Det är långt kvar, säger Martin Hårsmar (M), ordförande samhällsbyggnadsnämnden.

Han får medhåll av Bosse Björk, samhällsplaneringschef på Karlskoga kommun.

– Det är än så länge ett uppdrag om att samla in information, säger han.

Att samhällsbyggnadsnämnden har gått med på ett uppdrag om att göra en detaljplan för området nedanför Lasarettskogen, det vill säga den mark som ligger innan sluttningen till skogen börjar, innebär att kommunen undersöker möjligheten att bebygga. Det innebär inte per automatik ska bebyggas menar Martin Hårsmar och Bosse Björk.

– Blir det aktuellt med att bygga lägenhetshus här är det några träd utmed vägen som kan komma att tas bort, förklarar Björk.

Den streckade markeringen visar området som ska detaljplaneras.
Den streckade markeringen visar området som ska detaljplaneras. Foto: Karlskoga kommun

Mittemot marken som ingår i planuppdraget finns det idag redan färdigbyggda flerfamiljshus i fyra våningar. Tanken är att om nya hus byggs ska de smälta ihop med existerande bebyggelse. Tanken är två till tre huskroppar med sex till åtta våningar ska kunna byggas.

Det som vittnar om att något sker på marken är att några pinnar finns utplacerade på för att markera var det tagits prover.

– Det är borrpunkter och de säger ingenting om hur det kan komma att se ut här, säger Björk.

Jorden i sluttningen i Lasarettskogen har tidigare indikerat skredrisk och finns upptagen i SGU:s data och därför gör kommunen nu en grundligt geoteknisk utredning.

– Vill försäkra oss om att det är okej, säger Bosse Björk.

Han tillägger:

– De första proverna visar att det är stabilare än vad det tidigare verkat.

Pinnarna visar var den geotekniska provtagningen skett.
Pinnarna visar var den geotekniska provtagningen skett. Foto: Maiken Kettil Schough

Utöver markutredningen ska det göras utredningar om trafikbuller och dagvatten. Det finns även eventuella planer på att ändra hastighetsbegränsningen i området.

– Idag är ett femtio-område och det kan komma att sänkas till 30 kilometer i timmen, säger Martin Hårsmar.

Det är för att fler kommer att röra sig i området och att det kommer finnas fler oskyddade trafikanter. Men en del av existerande trafiken kan komma att försvinna.

– Det styr nog bort trafiken och fler skulle kanske ta en annan väg om hastigheten sänks. Då skulle inte det här användas som genomfart, säger Bosse Björk.

Både Martin Hårsmar och Bosse Björk poängterar att kommunen befinner sig tidigt i processen för detaljplanen och att även om den genomförs är det inte säkert att det blir några hus.

Bosse Björk, samhällsplaneringschef Karlskoga kommun, menar att endast ett fåtal träd kan komma att tas ned om det blir aktuellt att bygga.
Bosse Björk, samhällsplaneringschef Karlskoga kommun, menar att endast ett fåtal träd kan komma att tas ned om det blir aktuellt att bygga. Foto: Maiken Kettil Schough

– Det får utredningen visa, säger Hårsmar och Björk i samförstånd.

Skulle marken gå att bygga på är kommunen mån om att spara och bevara så mycket skog och grönyta som möjligt i området för att skärma av mellan ny och existerande bebyggelse.

– Det ska vara som en grön gardin, säger Martin Hårsmar.

Skogen skall alltså förbli orörd.

– Människor ska kunna nyttja det här grönområdet och röra sig idet, säger Hårsmar.

För Bosse Björk kommer platsen som detaljplaneras att bidra till ett bättre Karlskoga.

– Det är ett av Karlskogas finrum som växer fram, menar han.

Här kan det bli tre åttavåningshus: ”Binder ihop områdena”Har vi bostadsbrist i Karlskoga?

Artikeltaggar

Bosse BjörkBostad och byggenDetaljplanerKarlskogaKarlskoga kommunMartin HårsmarModeraternaSGUSkogUtredningar

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.