Hoppa till huvudinnehållet

Ny prognos: Klart i höst

Publicerad:
Dröjsmål har präglat projektet, men nu går Open Infra ut med ett nytt slutdatum.
Dröjsmål har präglat projektet, men nu går Open Infra ut med ett nytt slutdatum. Foto: Love Tallmyren

Fiberutbyggnaden skulle vara klar förra hösten men hälften av kunderna väntar fortfarande på uppkoppling. Anledningen? Problem vid grävarbetet. Nu meddelar dock huvudbolaget Open Infra ett nytt slutdatum för projektet.

Fiberhärvan upprör - landsbygden fortfarande utan uppkoppling

Det var under förra sommaren som Open Infra gick ut med information gällande ett pågående fiberutbyggnadsprojekt i ett flertal områden på Degerfors landsbygd. Då prognostiserade man att alla drygt hundra hushåll skulle ha tillgång till fibernätet senast i september, vilket ganska snart visade sig bli ett löfte man inte kunde hålla.

För tidningen har boende i området, såväl som anlitade entreprenörer och kommunens bredbandssamordnare uttryckt sitt missnöje, där rådande konsensus tycks vara att huvudbolaget handlat försumligt. Detta går att läsa om i en separat artikel.

När KT-Kuriren når infrastrukturbolagets kommunikationschef Anya Alenberg står det snart klart att lite drygt hälften av områdets hushåll fått tillgång till fibernätet.

– Så här ligger det till. 59 hushåll av 108 är driftsatta i Degerfors Skogskärr. Resterande beräknas bli driftsatta under sensommaren och hösten. Planen var att alla skulle bli driftsatta redan förra året om det inte uppstod hinder på vägen. Tyvärr dök det upp just hinder för underentreprenörens grävteam som påverkade arbetet på plats och utbyggnaden blev eftersatt. Återställningar drog ut på tiden och dokumentationen var ofullständig, skriver Alenberg, som i sin tur varit i kontakt med ansvarig projektledare, i ett mail till redaktionen.

”Har en del att ta igen”

Man har enligt Alenberg stiftat löpande kontakt med de boende i området och att man i maj detta år efterfrågat deras syn på arbetet i ett försök att åtgärda de fel som uppstått. Hon klargör samtidigt att arbetet snarligen ska återupptas.

– Det som sker nu är att resterande återställning i området och på tomtmark ska göras klart. Maskiner och personal är beräknade att vara på plats igen från och med nästa vecka. Det är ett nytt grävteam som kommer att ta hand om det som återstår. Fibern ska blåsas in i kabelrören och sen är det dags för att driftsätta de sista hushållen och göra en slutbesiktning i området, uppger Alenberg.

Kommunikationschefen vidhåller att man alltjämt befinner sig inom föreskriven leveranstid, som dessutom kan förlängas i fall då rimliga skäl föreligger, samt att man inte bär någon skyldighet att återställa tomtmarker annat än i grova drag.

– När det gäller återställning på tomtmark så är det grovåterställning som gäller. En grovåterställning innebär återfyllning med befintliga jordmassor. Vi ansvarar inte för att kratta, så nytt gräs, återplantera buskar, träd eller annan växtlighet.

Hon medger att Open Infra hamnat på efterkälken i projektet men att man nu har för avsikt att få ändan ur vagnen.

– Vår plan var att alla skulle vara driftsatta förra året och då hade det varit bra. Nu har vi en del att ta igen och se till att de hushåll som återstår blir nöjda med arbetet, avslutar Alenberg.

Gräsmossen i Degerfors är ett av flertalet berörda områden.
Gräsmossen i Degerfors är ett av flertalet berörda områden. Foto: Love Tallmyren

Artikeltaggar

DegerforsHushållOpen InfraPrivatekonomi

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.