Hoppa till huvudinnehållet

Officiellt: Erik Lindell lämnar Degerfors IF – stor intervju med trotjänaren

Publicerad:
Det står nu klart att Erik Lindell lämnar för spel i danska AB Köpenhamn.
Det står nu klart att Erik Lindell lämnar för spel i danska AB Köpenhamn. Foto: Magnus Andersson/TT

Nu är det officiellt. Erik Lindell lämnar Degerfors IF för danska AB Köpenhamn.

Kontraktet är skrivet på tre år.

– Det känns bra. Jag ser fram emot ett nytt äventyr, säger han.

Under lördagskvällen fick Erik Lindell, 27, det perfekta avskedet i Degerfors IF.

Ytterbacken avgjorde bortamatchen mot Brommapojkarna i den 84:e minuten.

– När det blir på det här sättet är det som att det står skrivet i stjärnorna, sa han då.

Under söndagen presenterades han av sin nya klubb AB Köpenhamn.

– Jag tror att jag kommer att må bra av en ny utmaning. Jag har en bra känsla, säger Lindell.

AB Köpenhamn spelar i den danska tredjeligan.

– Det är en gammal storklubb som har nio ligaguld. Det har gått desto tyngre dom senaste 20 åren. Dom siktar på att lyfta igen och gör en satsning. Det känns kul att få vara med på den här resan.

– Jag mötte faktiskt klubben som ungdomsspelare när jag var 12 år gammal. Jag har också för mig att dom har varit med i någon tidig version av FIFA.

Lindell berättar att det även funnits intresse från klubbar i Sverige.

– Det här var ett av spåren som vi gått på från början. Jag har ändå gjort superettan och allsvenskan. Det ska bli kul att komma till en ny liga och ett nytt land. Där man inte känner till varenda spelare, arena och lag.

– Det kanske inte låter jätteintressant att gå till tredjeligan men ambitionen är, som sagt, att gå upp. Tar man sig upp i andraligan så är det riktigt bra nivå. Den är bättre än superettan. Klubben har tagit in mig som en av spetsspelarna. En av dom som ska hjälpa klubben uppåt. Det känns häftigt.

”Det har varit kämpigt”

Lindell kommer att bosätta sig i Malmö med flickvännen Malin och dottern Saga.

– Det blir lättare att bo i Sverige. Det ska bli intressant och kul att testa på en lite större stad också.

Valet att lämna Degerfors, dit han kom från IFK Norrköping första gången 2017, var inte enkelt.

Den stora anledningen var bristen på speltid. Innan lördagens inhopp mot BP stod han noterad för 58 minuter totalt den här säsongen.

– Det är klart att det har varit kämpigt. Det är en sak om du får lite inhopp här och där eller någon match från start. Nu har jag knappt fått det. Någonstans tränar du hela veckan för att få spela matcherna på helgen. När du inte får göra det är det något som saknas. Man klarar det ett tag men nu känner jag att jag måste röra på mig.

Vad betyder Degerfors för dig?

– Jag har varit här i många år. Det är därför som valet har varit så tufft också. Jag kom hit när jag var 20 år gammal och lämnar sju år senare. Det har hänt väldigt mycket både på och utanför planen. Det är i Degerfors som jag har blivit vuxen. Det är här som jag har utvecklats både som spelare och person. Det är många minnen som jag kommer att bära med mig. Degerfors betyder otroligt mycket.

Lindell jublar tillsammans med Christoffer Wiktorsson 2018.
Lindell jublar tillsammans med Christoffer Wiktorsson 2018. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Lindell återvänder gärna till klubben i framtiden.

– Det är absolut ingen omöjlighet. Sedan ska väl båda parter vilja det också. Vi får se om det blir om tre år eller om det tar längre tid. Degerfors kommer alltid vara ett alternativ för mig. Jag kanske får springa ut på Stora Valla igen någon gång i framtiden.

Vad kommer du att sakna mest?

– Det är nog det dagliga. Snacket och stämningen. Träffa bra personer varje dag. Jag fick en liten tår i ögat när jag tog en sista kaffe med "Bengan" (Bengt Hagström) i fredags. Det är många saker jag kommer sakna men främst dom bitarna.

Lindell har fått mycket kärlek av supportrarna under årens gång.

– Jag tror att det beror på att jag har tagit till mig vad Degerfors är. Dom fem första åren bodde jag också där. Jag har varit en del av surret varje dag på Kronhallen, på byn. Det krävs så lite av mig att stanna till och prata i fem minuter och det betyder mycket för folket. Jag tror också att jag har blivit uppskattad för att jag är en lagspelare och sätter alltid laget först. Jobbar hårt. Det är nog en sådan spelare som supportrar gillar.

Under sina år i klubben är det, så klart, en säsong som sticker ut lite extra.

– Uppflyttningen 2020. Det rullade bara på. Det spelade ingen roll om vi släppte in ett tidigt baklängesmål. Vi visste att vi skulle göra tre eller fyra framåt. Det var ett driv i gruppen och hela den säsongen var grym. Att sedan få komma hem till Degerfors och mötas av alla supportrar. Jag vet knappt vad jag ska säga. Det är någonting som jag aldrig kommer att glömma. Det var magiskt.

Erik Lindells perfekta avsked: "Skrivit i stjärnorna”Erik Lindell hjälte i sin sista match när Degerfors stod för otrolig vändningAvslöjar: Erik Lindell lämnar Degerfors IF för dansk klubbJohan Mårtensson målskytt i debuten: ”Ett målvaktsmisstag”

Artikeltaggar

DegerforsDegerfors IF HerrErik LindellFifaFotbollIF BrommapojkarnaIFK NorrköpingKöpenhamnStora Valla

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.