Hoppa till huvudinnehållet

Försvarsindustrin välkomnar Natobeskedet

Publicerad:
BAE Systems Hägglunds vd Tommy Gustafsson-Rask vid en CV90 (Stridsfordon 90) som tillverkas i Örnsköldsvik. Arkivbild.
BAE Systems Hägglunds vd Tommy Gustafsson-Rask vid en CV90 (Stridsfordon 90) som tillverkas i Örnsköldsvik. Arkivbild. Foto: Caisa Rasmussen/TT

Positiva tongångar hörs från svensk försvarsindustri efter Turkiets besked om att släppa in Sverige som medlemmar i Nato.

Ökad konkurrens och större marknad är två aspekter för branschen att förhålla sig till i och med medlemskapet.

Sveriges femte största försvarsföretag är Hägglunds, med säte i Örnsköldsvik och dotterbolag till den brittiska försvarskoncernen BAE Systems, vilka är Europas största aktör inom försvarsindustrin.

Gårdagens besked från Turkiet var välkommet, enligt vd Tommy Gustafsson-Rask.

“För oss som internationellt industribolag blir det egentligen inte så stor skillnad, vi har redan många Natoländer som kunder och våra fordon är sedan länge Natokompatibla. Men det är klart att över lång tid är det positivt för oss och ökar möjligheterna”, skriver han i en kommentar till TT.

Ökad konkurrens

Niklas Alm, ställföreträdande generalsekreterare på Säkerhets- och försvarsföretagen (SOFF), som företräder företag inom industrin, är positiv till att Natoprocessen nu fortlöper.

– Det påverkar oss inte direkt operativt. Många företag har redan under lång tid jobbat och gjort affärer med flera medlemsländer, men vi ser så klart positivt på att processen går vidare och att vi snart blir en del av försvarsalliansen, säger han till TT.

Samtidigt kommer det att uppstå skillnader för branschen vid ett medlemskap.

– Konkurrensen kommer att öka och bli hårdare, vilket vi inte ser som någon nackdel. Sedan kommer företagen få tillgång till en större marknad, säger Niklas Alm.

På grön kvist

Magnus Christiansson, universitetslektor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan, säger att ett svensk Natomedlemskap kommer att stärka försvarsindustrin.

– Svensk försvarsindustri har historiskt sett haft mer transatlantiska intressen än kontinentala, eftersom de stora företagens konkurrenter snarare har varit i Tyskland, Frankrike och Italien än i USA.

– Sverige kommer att bli en tydligare del i det strategiska arbetet att ligga före globala konkurrenter, framför allt Kina.

Hur framtiden ser ut för industrin är svårare att bedöma, menar han.

– Just nu är försvarsindustrin på grön kvist, men hur det ser ut i framtiden är svårare att sia om. Jag tror inte att det nödvändigtvis är kopplat till Nato i sig, utan mer den strategiska omgivningen – kriget och upprustningen.

Joakim Hugert Lundberg / TT

Läs också

Artikeltaggar

BAE SystemsFörsvarFörsvarshögskolanMagnus ChristianssonNatoTurkietTysklandVapenÖrnsköldsvik

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.