Hoppa till huvudinnehållet

Framför patronens musik i Södra Råda Kulturhus

Publicerad:
Ensemble Zellbell i Södra Råda kulturhus, vid en konsert förra sommaren.
Ensemble Zellbell i Södra Råda kulturhus, vid en konsert förra sommaren. Foto: Jan Holmstrand

Toner av en brukspatron kan man lyssna till i Södra Rådas kulturhus på söndag, den 16 juli. Då gästar Ensemble Zellbell, som leds av en kvinna som växte upp i Kristinehamn.

I helgen blir det favorit i repris, då Enzemble Zellbell kommer tillbaka till Värmland för att spela på två platser; Echstedtska gården i Säffle och kulturhuset i Södra Råda.

”En musikalisk brukspatron på Rottneros Herrgård” är namnet på konserten de ger och musiken har de hämtat ur en unik samling 1700-talsnoter som har skapats av brukspatronen på Rottneros herrgård i Värmland, Henric Bratt d. ä. (1725-1779) och dennes son Henric Bratt d.y. (1758-1821). Även den yngre var brukspatron på Rottneros herrgård, enligt uppgifter från Jan Holmstrand, föreningen Södra Råda kulturhus.

Enligt Holmstrand kommer publiken få höra musik av idag tämligen okända tonsättare såsom A. Kammel och J. F. Klöffler men även något stycke av den mer välbekante G. F. Händel samt musik av Henric Bratt d. y

Rebecka Karlsson, uppväxt i Kristinehamn, leder ensemblen och spelar liksom Juliana Shapiro barockviolin även i Drottningholms Barockensemble. Jenny Lierud spelar barockcello och Peter Lönnerberg cembalo.

Artikeltaggar

Georg Friedrich HändelHenric Bratt den yngreKonserterMusikRottnerosSödra RådaTonsättareVärmlands län

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.